Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση που έμιαζε ως απίθανο ενδεχόμενο έμοιαζε μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίθεση φιλίας στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι το εκ νέου άνοιγμα διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοήθησε να λυθούν μερικά διμερή ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των διαύλων διαλόγου με τον γείτονά μας Ελλάδα, συνεισέφερε στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank «Gerrman Marshall Fund», όπως αναφέρει το Reuteurs, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε από χτες ότι «η πιο σημαντική διαφορά» Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως ως μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Στο ερώτημα «τι θα συζητήσετε με τον κ. Ερντογάν;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Πρέπει να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ