Η πεποίθηση ότι μια ρωσική χρεοκοπία είναι προ των πυλών έχει ωθήσει τα ρωσικά CDS στο ρεκόρ των 2.757 μονάδων βάσεων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Η Gazprom πλήρωσε χθες στους πιστωτές της κουπόνι. Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγου 1,3 δισ. δολαρίων του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, δήλωσαν ότι έλαβαν πληρωμή σε δολάρια, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στους εκδότες την επιλογή να αποπληρώσουν το χρέος σε ξένο νόμισμα.

Η είδηση για την πληρωμή του κουπονιού οδήγησε την τιμή του ομολόγου πολύ υψηλότερα μετά την κατάρρευση στο 50% της ονομαστικής του αξίας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η αισιόδοξη διάθεση διαλύθηκε αμέσως μετά από μια αναφορά του Simon Waever της Morgan Stanley, ο οποίος έγραψε ότι οι πιθανότητες της Ρωσίας να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

"Σε ένα μήνα η Ρωσία θα έχει χρεοκοπήσει", λέει η Morgan Stanley

Default στις 15 Απριλίου

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας ο Simon Waever, επικεφαλής της στρατηγικής κρατικών πιστώσεων αναδυόμενων αγορών της εταιρείας.

Ο Waever πιστεύει ότι η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί στις 15 Απριλίου και ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου… «χάριτος» 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε «δολαριακά» ομόλογα που λήγουν το 2023 και το 2043.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ρωσικά ομόλογα που λήγουν το 2023 διαπραγματεύονται στα 29 σεντς του δολαρίου ΗΠΑ, αν και φαίνεται ότι δεν υπήρξαν συναλλαγές σε αυτά τα επίπεδα.

Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley είπε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν».

Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

"Σε ένα μήνα η Ρωσία θα έχει χρεοκοπήσει", λέει η Morgan Stanley

«Η δυνατότητα για σημαντικές περαιτέρω πωλήσεις θα ασκήσει πρόσθετη καθοδική πίεση στις τιμές», έγραψε ο Waever.

«Βλέπουμε πολύ λίγα κίνητρα για οποιονδήποτε επενδυτή να μπει σε ρωσικά κρατικά ομόλογα σε αυτό το σημείο».

Όπως συζητήθηκε χθες, μια χρεοκοπία θα μπορούσε να συνδέεται με την απροθυμία της Ρωσίας να πληρώσει ξένους πιστωτές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Επίσης, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι τράπεζες των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να δέχονται πληρωμές με κουπόνια από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.