Ένα μουσικό όργανο ηλικίας περίπου τριακοσίων ετών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι των βιολιών δίνεται σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Aguttes, το πολύτιμο βιολί εκτιμάται πως θα πιάσει έως και 10 εκατ. ευρώ.

Το όργανο κατασκευάστηκε το 1736 από τον Giuseppe Guarneri, εξαιρετικά γνωστός μεταξύ οργανοποιών, και ιδιοκτήτης του είναι ο δεξιοτέχνης Regis Pasquier. Το βιολί έχει υπάρξει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Υπάρχουν πολλά βιολιά, αλλά αυτό είναι σαν να πωλείται ένας πίνακας του Rembrandt, του Goya ακόμη και του Leonardo da Vinci», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του οίκου δημοπρασιών.

Φτιαγμένο από ξύλο σφενδάμου, το συγκεκριμένο βιολί είναι ένα από τα περίπου 150 που φτιάχτηκαν δια χειρός Guarneri, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για την μακροβιότητα και την ποιότητα των μουσικών του οργάνων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βιολί κατασκευάστηκε στο αποκορύφωμα της καριέρας του Guarneri, ενώ στα χέρια του Pasquier περιήλθε πριν από περίπου 20 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την επόμενη ημέρα αφότου του απέκτησε ο Pasquier το παραχώρησε για χρήση σε κονσέρτο, χωρίς καν να το έχει χρησιμοποιήσει πρώτα. Έκτοτε έχει βρεθεί στις γνωστότερες αίθουσες κλασικής μουσικής στον κόσμο.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου και η τιμή του εκτιμάται πως θα κυμανθεί το ελάχιστο από 4-4,5 εκατ. ευρώ, αλλά στέλεχος του οίκου δήλωσε ότι ενδέχεται να πουληθεί και για 10 εκατ. ευρώ.

«Είναι ταυτόχρονα κάτι πολύ παλιό, αλλά και πολύ σύγχρονο και ζωντανό. Και αυτό το μικρό πράγμα θα συνεχίσει να επιτρέπει στον κόσμο να ακούσει την εξαιρετική του μουσική για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε η Sophie Perrine του οίκου δημοπρασιών.