Το ιστορικό έγγραφο υπογεγραμμένο από τον βασιλιά Κάρολο Β’, το οποίο βοήθησε στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης της βρετανικής μοναρχίας μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, βρίσκεται σε δημοπρασία και αναμένεται να φτάσει τις 600.000 £ (749.000 δολάρια).

Γνωστό ως «The Declaration of Breda (Η Διακήρυξη της Μπρέντα)», το έγγραφο συντάχθηκε από τον Κάρολο Β’ και τους στενότερους συμβούλους του τον Απρίλιο του 1660 για να καθορίσει τους όρους με τους οποίους θα έπαιρνε το θρόνο μετά από χρόνια εξορίας μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο και την εκτέλεση του πατέρα του. ανέφερε η ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Μαζί με τη Magna Carta, το Bill of Rights (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων) και την Act of Settlement (Πράξη Διακανονισμού), είναι ένα από τα λιγοστά έγγραφα που σηματοδοτούν τα «συνταγματικά ορόσημα που μας οδηγούν σε ένα σύγχρονο σύνταγμα», είπε στο CNN την Πέμπτη ο Gabriel Heaton, ειδικός χειρογράφων του Sotheby’s.

Το πορτρέτο του νομίσματος του βασιλιά Καρόλου Γ’ αποκαλύφθηκε από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Βλέποντάς το για πρώτη φορά πραγματικά τρόμαξα ανατρίχιασα», πρόσθεσε. «Είναι πραγματικά ένα τόσο σημαντικό κομμάτι».

Η διακήρυξη έχει συμφιλιωτική χροιά, καθορίζοντας τις προτιμήσεις του Καρόλου Β’ για χάρη πολλών από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, την ελευθερία της θρησκείας και την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στον στρατό.

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς το είδος της μοναρχίας που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε ο Heaton. «Είναι αυτή η ιδέα ότι θα κυβερνήσει εντός του νόμου. Δεν διεκδικεί το ίδιο θεϊκό δικαίωμα που είχε ο πατέρας του… Αυτός είναι ένας Βασιλιάς που δεν επιστρέφει με στρατιωτική δύναμη. Είναι ένας Βασιλιάς που επιστρέφει γιατί κατάφερε να οικοδομήσει συναίνεση».

Πέντε αντίγραφα του εγγράφου στάλθηκαν στα κέντρα εξουσίας της Αγγλίας — τη Βουλή των Κοινοτήτων, το Σίτι του Λονδίνου, τον Στρατό, τη Βουλή των Λόρδων και το Ναυτικό — όπου το καθένα βοήθησε να συγκεντρωθεί η βασική υποστήριξη για τον Κάρολο Β’.

Τρεις χάθηκαν, το ένα βρίσκεται στα Κοινοβουλευτικά Αρχεία και το πέμπτο, που αρχικά παραδόθηκε στον ναυτικό διοικητή Edward Montagu, τώρα προσφέρεται προς πώληση, ανέφερε ο οίκος Sotheby’s.

Το έγγραφο παρουσιάζεται σε δημόσια θέα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια, αφού πουλήθηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1985, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Διαβάστε περισσότερα