Σε Όμιλο πλήρως καθετοποιημένο μετατρέπεται σταδιακά η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η εταιρεία παροχής αερίου μπαίνει αυτόνομα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποκτώντας πια χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών ομίλων που έχουν ως κεντρικό πυρήνα δραστηριότητας το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με τη βασική της δραστηριότητα που είναι η εμπορία φυσικού αερίου, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ.Κωνσταντίνος Ξιφαράς σε συνέντευξή του διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς αέριο».

Στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Οι τρείς επενδυτές της μονάδας (ΔΕΗ, Damco Energy και ΔΕΠΑ Εμπορίας) είναι έτοιμοι να οριστικοποιήσουν τα μερίδια και τους όρους συμμετοχής στην ανάπτυξη του CCGT για το οποίο έχει άδεια η Damco, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου.

Είναι ήδη γνωστό όμως ότι η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% και οι άλλοι δύο εταίροι απομένει να συμφωνήσουν τα μερίδια τους στο υπόλοιπο 49%. ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy κινούνται για ποσοστά άνω του 20%.

Επίσης στο τρέχον δίμηνο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει κλειδώσει τους όρους σύνδεσης για τα περισσότερα από τα περίπου 850 MW έργα ΑΠΕ που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Η εταιρία θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των έργων ΑΠΕ κυρίως με διμερείς συμβάσεις (PPAs) τόσο με μεγάλους καταναλωτές όσο και με τη θυγατρική της «Φυσικό Αέριο Ελλάδας».

Τα ώριμα έργα της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπερνούν τα 600 MW και η εταιρεία όταν ολοκληρώσει τους όρους σύνδεσης μπαίνει σταδιακά στην ανάπτυξη τους και στην ηλεκτροπαραγωγή. Αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του business plan που είχε εκπονήσει πριν την κρίση.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει επίσης στο 49% της North Solar με option εξαγοράς του 51%. Η εταιρεία κατέχει έργα ισχύος 500 MW, ενώ το καλοκαίρι απέκτησε το 100% της New Spes Concept η οποίος διαθέτει έργα ΑΠΕ 232 MW.

Με έκπτωση το φυσικό αέριο στα πρατήρια της ΔΕΠΑ

Πρόσφατα η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη μετακίνησή τους ότι από την 1η Νοεμβρίου προχωρά σε περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης στα ιδιόκτητα πρατήρια της, με την νέα τιμή να διαμορφώνεται στο 1,20 €/κιλό, βάσει της οποίας θα τιμολογεί τα υπόλοιπα πρατήρια.

Στην τελική τιμή πώλησης του FISIKON έχει συμπεριληφθεί έκπτωση από την Εταιρεία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,15 €/κιλό .

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας απορροφά σχεδόν το 50% του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου κίνησης, αποτρέποντας τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής στο 2,35 €/κιλό (σύμφωνα με τη διαφαινόμενη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς TTF), και καθιστώντας εφικτή τη διάθεση του FISIKON για τον μήνα Νοέμβριο σε τιμή χαμηλότερη σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

«Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η τελική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης στα ιδιόκτητα πρατήριά της να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες» λένε στην εταιρία. Ευνόητο είναι ότι στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του Ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη: