Σε χαμηλό μήνα υποχώρησε το ευρώ, μετά την προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία, από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας του από τη Μαρίν Λεπέν.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0764 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 9 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα κόμματα του Κέντρου, των Φιλελευθέρων και του Σοσιαλισμού επρόκειτο να διατηρήσουν την πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην ψηφοφορία της Κυριακής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων δυνάμεων να καθοδηγούν την πολιτική στο μπλοκ.

Γαλλία

Με μία ριψοκίνδυνη κίνηση για να αποκαταστήσει την εξουσία, ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές με πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου.
Εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μείνει χωρίς λόγο στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι προοπτικές νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορεί να διατηρήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Of Singapore, αν και τα στοιχεία και η πολιτική των ΗΠΑ θα αποτελέσουν τον κύριο οδηγό

Γερμανία

Στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υπέστη ήττα, ενώ στην Ιταλία το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι είναι νικητής.

«Τα κόμματα της δεξιάς είναι οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές και η θέση της ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ενισχύεται», σχολίασε η Pia Fromlet, οικονομολόγος της Skandinaviska Enskilda Banken AB, στο Bloomberg.

«Οι προοπτικές μιας νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορούν να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Of Singapore, στο Reuters.

«Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας και τη συνεδρίαση της Fed».

Διαβάστε ακόμη