search

MAIN STREET

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ενισχύουν τις απώλειες για τα futures των δεικτών στις ΗΠΑ στον απόηχο των δηλώσεων Powell

Οι απώλειες ενισχύθηκαν με την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.

Jerome-Powell

Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου πολιτικής της κατά 0,5%  όπως ακριβώς αναμενόταν από τους αναλυτές ωστόσο τα σχόλια της Federal Reserve φαίνεται ότι προβληματίζουν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Jerome Powell σχολίασε ότι το στοχευόμενο εύρος επιτοκίων είναι σε υψηλό δεκαπενταετίας, 4.25%-4.50%.

Ο Powell απέδωσε την επιβράδυνση των αυξήσεων από 0,75% σε 0,50% στον στόχο να παρατηρηθεί το πώς αντιδρά η οικονομία στην σωρευτική επίπτωση των αυξήσεων επιτοκίων -τα οποία έχουν αυξήσει το κόστος των στεγαστικών επιχειρηματικών και των δανείων για αγορές αυτοκινήτων όμοια με το κόστος του χρήματος από πιστωτικές κάρτες.

«έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε»

Πέραν τούτου ο Jerome Powell τόνισε ότι παρά την μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες άνοδο του επιτοκίου, αυτή καθαυτή παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και σχολίασε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το 2023 και προέβλεψε ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο επιτόκιο τερματικού 5,1%.

Ως εκ τούτου σήμερα Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν 240 μονάδες, ή 0,7%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν πτώση 1%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 έχασαν 1,3%.

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση περισσότερο από 2% μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ πούλησε τμήμα του μεριδίου του στην εταιρεία.

«Η Fed μόλις έβαλε ένα οδόφραγμα μπροστά στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη», δήλωσε η Sylvia Jablonski, Διευθύνουσα Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων στο Defiance ETFs.

Σημείωσε επίσης τον τόνο του προέδρου της Fed Jerome Powell, ο οποίος στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης ακούστηκε «αυστηρός» και ξεκάθαρος ότι «επιδιώκει να σταματήσει ή να ακολουθήσει μια αντίστροφη πορεία πολιτικής».

Οι απώλειες ενισχύθηκαν με την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις

Λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις οι απώλειες στα futures και των τριών αμερικανικών δεικτών ενισχύθηκαν.

Οι πωλήσεις λιανικής και υπηρεσιών τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις της Dow Jones για πτώση 0,3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones υποχώρησαν 402 μονάδες, ή 1,17%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν πτώση 1,4%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 έχασαν 1,7%.

Διαβάστε ακόμη: