Σε αρνητικό έδαφος κινούνται την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που ανοίγει κι επίσημα σήμερα τις πόρτες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και το οποίο πραγματοποιείται φέτος «μέσα στο πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες», όπως παραδέχθηκε ο Μπόργκε Μπρέντε, ο οποίος προεδρεύει του οργανισμού. Οι επενδυτές πήραν ήδη στα χέρια τους την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF, και οποία χαρακτηρίζει το 2024 ως μία χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα κυρίως από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε πως η μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην λάβει καν χώρα το 2024. Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις αναλυτών και επενδυτών για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας αποσαφήνισε πως «φοβάμαι ότι φεύγοντας από το Νταβός, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα είναι βαθιά απογοητευμένοι». «Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,62% στις 473 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 4.453 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,57%.Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,51% στις 16.619 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,79% στις 7.405 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,49% στις 7.587 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,43% στις 30.341 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 10.059 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,34%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται σήμερα να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού η Wall Street θα παραμείνει κλειστή, λόγω της «Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ.», η οποία αποτελεί επίσημη χρηματιστηριακή αργία για την αμερικανική αγορά.

Σήμερα ανακοινώθηκε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο μεταποιητικός τομέας, εξαιρουμένων των κατασκευών, υποχώρησε κατά 2%, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.

Eπίσης σήμερα, έγινε γνωστό πως η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ύφεση στον κλάδο. Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή υποχώρησε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έπειτα από πτώση 0,7% τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα που επικράτησε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους δείκτες να μαζεύουν τις αρχικές απώλειες που έφερε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωσή τους. Επίσης σήμερα, ανακοινώθηκε πως ο δείκτης διαχείρισης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα κατέγραψε ετήσια αύξηση 4,2 ποσοστιαίων μονάδων το 2023, καθώς ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε σταθερή αύξηση την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ομοσπονδίας China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP).

Στους δείκτες, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 συνέχισε το ράλι του ενισχυμένος κατά 0,98% στις 35.901, καταγράφοντας νέο ρεκόρ 34 ετών. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης ξεπέρασε τα επίπεδα των 35.000 μονάδων για πρώτη φορά τα τελευταία 34 χρόνια την περασμένη εβδομάδαΟ S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ υποχώρησε 0,03% ενώ στην Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε κατά 0,15% ενώ ο SZSE Component έκλεισε στο -0,36%. Οριακά ανοδικά κατά 0,04% έκλεισαν στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng και στη Σεούλ ο KOSPI.

Διαβάστε ακόμη: