Στο άνοιγμα των σχολειών αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, εξηγώντας πόσο χρειάζεται για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός εντός της σχολικής αίθουσας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και Ερωτηθείς για το «50% συν 1», ο κ. Γραβάνης εξέφρασε πως «δεν έχει βάση η λογική αυτή διότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα».

Η αίθουσα θα μολυνθεί μέσα σε μερικές ώρες…

Όπως εξήγησε, χρειάζεται 15-20 δευτερόλεπτα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον μολυσμένο για να μεταδοθεί. Οπότε σε μια τάξη, που έχει 1-2 κρούσματα, «η αίθουσα θα μολυνθεί ταχύτατα, μέσα σε ώρες ή το πολύ σε 1 με 2 μέρες».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση των σχολείων άλλων χωρών όπως στην Αμερική, που τα σχολεία άνοιξαν τον Αύγουστο, αλλά και στη Γαλλία, όπου 7.000 σχολεία έκλεισαν σε μια εβδομάδα, λόγω πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Και τόνισε πως «αυτό θα είχε μια λογική αν οι αίθουσές μας ήταν καλά αεριζόμενες, αν είχαμε προνοήσει να έχουμε αυτά τα κινητά HEPA φίλτρα καθαρίσματος του αέρα, που αποδίδουν πολύ αποτελεσματικά».

«Είναι μικρές συσκευές, αλλάζει το φίλτρο σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε έναν κλειστό χώρο».

Παράλληλα τόνισε πως με τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών, η διασπορά φαίνεται πως αναχαιτίζεται σε μεγάλο βαθμό. Στο Τορόντο που τα σχολεία άνοιξαν με τον μαθητικό πληθυσμό σε ποσοστό 90% πλήρως εμβολιασμένο, υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο λίγα κρούσματα.

Έχουμε να κάνουμε με μια «επικίνδυνη, πανδημική λοίμωξη»

Μάλιστα, χαρακτήρισε «αξιοπερίεργη» την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως «έχουμε παράδοση πολύ καλή και σαν γονείς, τις προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς πολλές ερωτήσεις, με εμπιστοσύνη στους γιατρούς».

«Εχουμε πετύχει σχεδόν την εκρίζωση πολλών λοιμωδών νόσων και την πρόοδο στην ελληνική κοινωνία λόγω της απουσίας αυτών ακριβώς των ασθενειών, που έρχεται σε αντίθεση με την συμπεριφορά πολλών γονιών σχετικά με τον κορωνοϊό», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά».

«Εδώ συζητάμε για μια επικίνδυνη, πανδημική λοίμωξη, που με το στέλεχος Δέλτα εστιάζει με μεγάλη δύναμη στα παιδιά. Ξέρουμε ότι το 25%-30% των νέων κρουσμάτων διεθνώς αφορά στα παιδιά από 5 έως 19 χρονών. Και αυτό ακριβώς είναι μια αντίφαση που και εμένα με έχει προβληματίσει», προσέθεσε ο κ. Γραβάνης.