Για υπαρκτό φόβο σχετικά με τη διασποστά της μετάλλαξης Δέλτα στα σχολεία, έκανε λόγο ο Καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γώγος χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Δεν αναμένεται οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων

Μάλιστα, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

Αυξημένα τεστ και εμβολιασμοί

Εστίασε δε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδία μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο τον συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.

Σχολεία: Στα ύψη η ανησυχία για τα κρούσματα – Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα