Τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, το κλίμα όμως που επικρατεί μόνο ήρεμο δεν είναι, αφού οι φόβοι που εκφράζονται για διασπορά κρουσμάτων είναι συνεχείς και έντονοι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνουν τα ποσοστά των λοιμώξεων στα παιδιά αποδεικνύουν άλλωστε περίτρανα πως οι ανήλικοι μεταδίδουν με μεγάλη ευκολία τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα οι γονείς δέχονται πιέσεις για εμβολιασμό των παιδιών τους κι οι ειδικοί επισημαίνουν πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα.

Σε ανήλικους 1 στα 3 κρούσματα 

Το 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορά ανήλικους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα η ίδια αναλογία ήταν το 1 στα 4 παιδιά, ωστόσο σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ τεστ στη χώρα, άρα και περισσότερες λοιμώξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ειδικότερα, τα 805 από τα 2.919 συνολικά κρούσματα αφορούν ανήλικους 0 – 17 ετών.

Ανησυχεί η διασπορά του ιού στα σχολεία

Στο μεταξύ προβληματισμό προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, με δεδομένα και τα παραπάνω νούμερα. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται για την πιστή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολλοί κυρίως στην πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατφόρμα για τη δήλωση των self test των μαθητών είχαν δηλωθεί 710 θετικά. Αυτά στη συνέχεια θα εξεταστούν και εργαστηριακά.

Ειδικότερα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 858.000 γονείς είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ που έκαναν τα παιδιά τους και 710 από αυτά δήλωναν πως επρόκειτο για κρούσμα

O ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες

Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των μαθητών που θα έχουν επιβεβαιωμένο θετικό τεστ έτσι ώστε να υπάρχει μια «εικόνα» για την κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Η απάντηση αυτή δόθηκε από το υπουργείο Παιδείαςσε σχετική ερώτηση,  αν δηλαδή θα παρέχει στοιχεία για τα θετικά τεστ των μαθητών.

H ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Πάντως, και την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε μονάχα για τα τμήματα ή τα σχολεία τα οποία έκλειναν λόγω κρούσματος, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του, τον αριθμό των σχολικών μονάδων και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Tόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρούς φόβους για τη διασπορά του κορονοϊού το επόμενο διάστημα και υπογραμμίζουν ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της «άδειας αίθουσας» , αφού τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων προβλέπουν ότι ένα  τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν στα νηπιαγωγεία δηλώνουν ότι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε άδειες αίθουσες.

Όπως υπογραμμίζει η νηπιαγωγός και εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών,Μαρία Σπανού «στα νηπιαγωγεία δεν έχουμε θρανία και τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Αν νοσήσει ένα τότε θα νοσήσουν όλα. Ταυτόχρονα οι μαμάδες δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον μάθουν ότι υπάρχει έστω και ένα κρούσμα. Όταν η επιτροπή συνέταξε τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας μάλλον δεν έλαβε υπόψη της την ιδιαιτερότητα που έχουν τα νηπιαγωγεία και τον τρόπο με τον οποίο κάθονται τα μικρά παιδιά».