Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα θα παρουσιαστούν την Τετάρτη από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ακόμη, σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου συνολικά από την Ευρώπη, και όχι ξεχωριστά από τα κράτη – μέλη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο εκτιμάται να ξεπεραστεί από την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο

«Στην τιμή των 1,10 ευρώ δηλαδή κατά 40% ακριβότερο από πέρυσι που είχε ξεκινήσει με 0,798 το λίτρο θα βγει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου» προβλέπει έμπειρο στέλεχος του Συνδέσμου Εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

Η τεράστια επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά το φετινό χειμώνα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία θα ρίξει στην αγορά τουλάχιστον μισό δις ευρώ για να ανακουφίσει τα πιο αδύναμα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα.

«Οι προβλέψεις αυτές ίσως είναι ακόμη και μετριοπαθείς εξαιτίας της έντονα αυξητικής τάσης που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου κυρίως» λέει το στέλεχος του ΣΕΕΠΕ και συνεχίζει: «Θυμίζω πως το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι. Συνεπώς αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,08 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψή μας για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ αλλά ποιος ξέρει που μπορεί να φθάσει αυτό το τρελό ράλι».

Μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Mέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, με διπλασιασμό της έκπτωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανασης, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Αναλυτικά ΕΔΩ τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση