Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν αρκετά σταθερές σήμερα Δευτέρα, καθώς η ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων εξισορροπήθηκαν από την προοπτική σύσφιξης των προμηθειών.

Το αργό Brent διολίσθησε 34 σεντς, ή 0,42%, στα 81,32 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 28 σεντς, ή 0,36%, στα 77,59 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια μειώθηκαν περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες, καθώς η σιωπηρή ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα από τον κλάδο τεχνολογίας πυροδότησαν ανησυχίες για την ανάπτυξη μεταξύ των επενδυτών, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng. Η σταθεροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και οι ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων προσθέτουν επίσης πίεση στις αγορές εμπορευμάτων, πρόσθεσε.

Οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Η ανώμαλη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία COVID-19 θολώνει επίσης τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου, αν και τα κινεζικά τελωνεία έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο έφερε όγκο ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές Ρωσία και Σαουδική Αραβία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) η καθεμία.

Τα περιθώρια διύλισης στην Ασία, εν τω μεταξύ, έχουν αποδυναμωθεί λόγω της παραγωγής ρεκόρ από τα κορυφαία διυλιστήρια Κίνα και Ινδία, περιορίζοντας την όρεξη της περιοχής για φόρτωση προμηθειών στη Μέση Ανατολή τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι έμποροι παρέμειναν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων της Κίνας προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και την πιθανή στενότητα της προσφοράς λόγω των πρόσθετων περικοπών της προσφοράς που σχεδίαζε η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο.

«Οι προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και μια ισχυρή προοπτική ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των τιμών τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλυτής πετρελαίου Sugandha Sachdeva. «Το Brent είναι πιθανό να βρει βασική υποστήριξη γύρω στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το WTI η στήριξη του αργού είναι ευθυγραμμισμένη στα 75 δολάρια», είπε.

Διαβάστε περισσότερα