Στο σχέδιο αναβάθμισης -σύμφωνα με πληροφοριες του «ραντάρ» – της αμυντικής συμφωνίας μεταξυ Γαλλίας – Ελλάδος που θα υπογράφει αύριο στο Παρίσι από τους συναρμόδιους Έλληνες υπουργούς Άμυνας Νίκο Παναγιώτοπουλο εκτός από την αγορά των Γαλλικών πολεμικών πλοίων θα περιλαμβάνεται -και εδώ είναι  το πολύ σημαντικό  – και  σχέδιο ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας .

Οπερ μεθερμηνευόμενο στην περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει εμπόλεμη κατάσταση στο Αιγαίο η σύμμαχος Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα και αμυντικά πέραν της δεδομένης ως σήμερα πολιτικής υποστήριξης στα Διεθνή φόρουμ η οργανισμούς .

Η συμφωνία του Εμμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη επισφραγίζει με πανηγυρικό τρόπο μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια . « Ο καθένας αντιλαμβάνεται και πολύ περισσότερο η Τουρκία -είπε στο «ραντάρ» κυβερνητικός γνωστής των εξελίξεων – τι σημαίνει η ρήτρα αυτή πέραν των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων»

Σημείωσε δε ότι η εξέλιξη αυτή «αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία χρόνια αφού επι ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της .. ειρηνικής προσέγγισης δεν έγιναν οι παραγγελίες εξοπλιστικών που θα έπρεπε . Όλοι θέλουμε την Ειρήνη και πασχίζουμε  γι αυτο παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας . Όμως  όπως λέει και ένα ελβετικό γνωμικό . Αν θέλεις Ειρήνη προετοιμασου για πόλεμο .»