Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, αποκάλυψε την Τρίτη ότι έως και το 30% του κώδικα που γράφεται σήμερα στη Microsoft προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Θα έλεγα ότι ίσως το 20% ή το 30% του κώδικα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα αποθετήριά μας και σε ορισμένα από τα projects μας είναι πιθανότατα εξ ολοκλήρου γραμμένο από λογισμικό», ανέφερε ο Ceo της Microsoft κατά τη διάρκεια συζήτησης μπροστά σε ζωντανό κοινό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Οι δύο επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών συμμετείχαν στο LlamaCon, το πρώτο συνέδριο της Meta για developers AI, που πραγματοποιήθηκε στο Menlo Park της Καλιφόρνια. Ο Ναντέλα συμπλήρωσε ότι το ποσοστό του κώδικα που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη στη Microsoft αυξάνεται σταθερά.
Στη συνέχεια, ο Ναντέλα απηύθυνε την ίδια ερώτηση στον Ζάκερμπεργκ, ρωτώντας τον πόσος από τον κώδικα της Meta προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο CEO της Meta απάντησε πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία κατασκευάζει ένα AI μοντέλο ικανό να δημιουργήσει μελλοντικές εκδόσεις της οικογένειας μοντέλων Llama.
«Το στοίχημά μας είναι πως τον επόμενο χρόνο, πιθανότατα… ίσως και το ήμισυ της ανάπτυξης λογισμικού θα γίνεται από AI και όχι από ανθρώπους, και αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται από εκεί και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάκερμπεργκ. Microsoft και Meta απασχολούν από κοινού δεκάδες χιλιάδες software developers, όμως είναι οι τελευταίες σε μια σειρά εταιρειών τεχνολογίας που αναγνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά ήδη μέρος του έργου των ανθρώπινων προγραμματιστών.
Από την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022, οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης έχουν διευρυνθεί σημαντικά, καλύπτοντας ανάγκες όπως εξυπηρέτηση πελατών, δημιουργία παρουσιάσεων πωλήσεων και – φυσικά – ανάπτυξη λογισμικού.
Τον Οκτώβριο, ο CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι, δήλωσε ότι περισσότερο από το 25% του νέου κώδικα της εταιρείας δημιουργείται πλέον από AI. Στις αρχές του μήνα, ο CEO της Shopify, Τόμπι Λούτκε, ανέφερε στους εργαζομένους ότι πλέον θα πρέπει να αποδεικνύουν πως «η AI δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά» πριν εγκριθεί νέο προσωπικό. Στο ίδιο πνεύμα, ο CEO της Duolingo, Λουίς φον Άαν, ανακοίνωσε με εσωτερικό σημείωμα ότι η εταιρεία εκμάθησης γλωσσών θα στραφεί σταδιακά σε λύσεις AI, αντικαθιστώντας τους εξωτερικούς ανθρώπινους συνεργάτες.
Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο, το CNBC και άλλα μέσα μετέδωσαν πως η OpenAI βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της startup Windsurf, η οποία έχει αναπτύξει λογισμικό «vibe coding» που μπορεί να παράγει ολόκληρα προγράμματα με λίγες μόνο λέξεις ως είσοδο. Το όραμα πίσω από αυτές τις εξελίξεις είναι ότι με τη βοήθεια των μηχανών, οι οργανισμοί θα μπορούν να δημιουργούν περισσότερο και καλύτερο λογισμικό, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.