Μια επίθεση εναντίον του συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων» που προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση, που δεν περιορίστηκε στον αποτροπιασμό. Οι πωλήσεις των έργων του εκτοξεύτηκαν.

Ο Δυτικός κόσμος, δηλαδή, αποφάσισε να απαντήσει στη βία και τη μεσαιωνική πρακτική αγοράζοντας τα βιβλία του! Οι «Σατανικοί Στίχοι» του βρίσκονται πάλι στην κορυφή των μπεστ σέλερ της Amazon και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από την ημέρα της επίθεσης μέχρι και τώρα. Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου του 1989 μια δημοσιογράφος του BBC είχε ενημερώσει τον συγγραφέα ότι ο αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει φετφά για τη δολοφονία του.

Εκείνος είχε αρκεστεί να κλειδώσει την εξώπορτα και να κοιτάξει προβληματισμένος από το παράθυρο. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, με το πέρασμα των χρόνων ο φόβος υποχώρησε τόσο για τους φίλους και τους αναγνώστες του όσο και για τον ίδιο. Δεν φαινόταν πια να ανησυχεί ιδιαίτερα για το θρησκευτικό διάταγμα του ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εξαιτίας του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι» που είχε εκδώσει το 1988.

Σατανικοί στίχοι: Έγιναν και πάλι best seller μετά την απόπειρα δολοφονίας

Στο διάταγμα ζητούσε από «κάθε καλό μουσουλμάνο» να δολοφονήσει τον Ρουσντί, τους εκδότες του βιβλίου και «όσους γνωρίζουν το περιεχόμενο… προκειμένου κανείς να μην προσβάλλει το Ισλάμ». Η πεποίθηση του συγγραφέα ότι πια δεν κινδύνευε είχε αποτυπωθεί και στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Λίγο μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μακρόν τον είχε καλέσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Είχε εκφράσει την έκπληξή του που ο Ρουσντί είχε φτάσει εκεί ασυνόδευτος. «Δεν είμαι ο τύπος του μάρτυρα. Είμαι απλώς συγγραφέας. Γιατί κάποιος να κρατά τόσο μεγάλη κακία σε έναν συγγραφέα;» απάντησε – όπως αποδείχθηκε αφελώς. Διαψεύστηκε και όταν εξομολογήθηκε σε φίλους του ότι δεν φοβάται πια, επειδή είχε -λέει- αναπτύξει μια ικανότητα, κάτι σαν ραντάρ, που τον προειδοποιούσε για τυχόν κίνδυνο. Η πραγματικότητα, μάλλον, βρίσκεται σε μια ατάκα που είπε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ένα από τα επεισόδια της σειράς «Curb Your Enthusiasm».

Υποδυόμενος τον εαυτό του είπε: «Ο φετφάς είναι πάντα εκεί. Επικρέμαται. Αλλά να πάει να γ@μηθεί!». Αν και παραμένει στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα δολοφονίας του από τον 24χρονο δράστη, η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται ημέρα με την ημέρα. Δέχεται επισκέψεις, συνομιλεί με οικεία πρόσωπα και, σύμφωνα με τον γιο του, διατηρεί το χιούμορ και την οξύνοιά του. Στην ηλικία των 75 ετών, όμως, υπέστη τρία σοβαρά τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό, τέσσερα τραύματα στο στομάχι, στο μάτι, στο στήθος και τον δεξίο μηρό. Τίποτα, λοιπόν, δεν θα είναι ίδιο γι’ αυτόν όταν με το καλό βγει από το νοσοκομείο. Κατανοώντας την πικρή αυτή αλήθεια, «προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη νέα πραγματικότητα».

Παγκόσμια αντίδραση

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον για το έργο του έχει αναζωπυρωθεί. Η παραλίγο δολοφονία του προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση που δεν περιορίστηκε στον αποτροπιασμό. Μια νέα γενιά αναγνωστών ανακάλυψε για πρώτη φορά τον συγγραφέα. Αισθάνθηκαν γνήσια περιέργεια για τα βιβλία που τον έβαλαν στο στόχαστρο του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από αυτά έχουν εξαντληθεί, άλλα επανακυκλοφορούν, ενώ το υποτιθέμενο βλάσφημο βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, τρεις εκδόσεις του βιβλίου ήταν στην κορυφή του βαρόμετρου πωλήσεων που καταγράφει τα βιβλία των οποίων οι πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες 24 ώρες. Ενα άλλο βιβλίο του, «Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου», βρέθηκε επίσης στην τέταρτη θέση. Ακόμα και στην Ινδία ήταν εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που το αναζητούσαν διακαώς. Μάταια, καθώς αγνοούσαν το γεγονός ότι η κυκλοφορία του έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα τους για να μην προσβληθούν οι μουσουλμάνοι.

Διαβάστε ακόμη: