Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Κάνοντας λόγο για ακόμη έναν μήνα lockdown, ο καθηγητής δήλωσε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε.
Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς η διασπορά
«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαίου.
Παράλληλα ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλος του μήνα, σε μέρες που θα γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.
«Όχι πολύ παραπάνω αλλά παραπάνω», είπε και πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε προβληματική κατάσταση και μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε επίπεδα 750 κατειλημμένων κλινών ημερησίως.
«Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα» δήλωσε καλώντας σε αναμόρφωση και ουσιαστική τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων και όχι σε εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών.