Η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγοράστον κόσμο πρόκειται να γίνει η Σαουδική Αραβία, καθώς διοχετεύει τεράστια χρηματικά ποσά σε έργα που αποσκοπούν στην αναμόρφωση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με τον όμιλο συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

Η συνολική αξία της κατασκευαστικής παραγωγής της χώρας προβλέπεται να φθάσει τα 181,5 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2028, αυξημένη σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023,ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο σε ερευνητική έκθεση.

Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού είναι πιθανό να προέλθει από οικιστικά ακίνητα και τα λεγόμενα έργα giga, μαζί με άλλες αναπτύξεις που αποτελούν μέρος της αποστολής του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μεταμορφώσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία. Το σχέδιο, γνωστό ως Όραμα 2030, θα πρέπει να καλύψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό για να πετύχει, καθώς και την αναμενόμενη εισροή ξένων τουριστών.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες ενός ιστορικού μετασχηματισμού που εκτυλίσσεται στη Σαουδική Αραβία, με τα κατασκευαστικά έργα να ξεχωρίζουν για τη σχεδιαστική τους κλίμακα και την αξία τους», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ναμπιλ, περιφερειακός εταίρος και επικεφαλής των υπηρεσιών έργων και ανάπτυξης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Knight Frank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την εισαγωγή της πρωτοβουλίας Vision 2030 πριν από οκτώ χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει δρομολογήσει έργα αξίας άνω των 1,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank.

Παρόλο που τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και ορισμένα έχουν μειωθεί, το βασίλειο εργάζεται σε υπερδιέγερση καθώς η προθεσμία του 2030 πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Μόνο το 2023, σύμφωνα με την Knight Frank, ανατέθηκαν κατασκευαστικές συμβάσεις αξίας άνω των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πλειονότητα αυτών ήταν στο Ριάντ, όπου η Σαουδική Αραβία στοχεύει να αυξήσει τον πληθυσμό της στα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η πρωτεύουσα έχει καταστεί σημαντικό σημείο εστίασης, καθώς το βασίλειο προετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2030 – και ενδεχομένως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2034

Διαβάστε ακόμη