Τις καινοτόμες περιβαλλοντικές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει θέρετρα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και τις αναδυόμενες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο «πράσινο» προορισμό παγκοσμίως, αναδεικνύει η νέα έρευνα «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπόνησε η αθηΝΕΑ με την υποστήριξη του Ομίλου Sani/Ikos, πρωτοπόρου στον τομέα του αειφόρου τουρισμού στη Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από τον Όμιλο Sani/Ikos.

Η έρευνα για τον βιώσιμο τουρισμό, δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Μέσα από την έρευνα αυτή, αναζητούμε τρόπους με τους οποίους το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό, αλλά και πιο ανθεκτικό. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξει ο βιώσιμος τουρισμός, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, στον σεβασμό και την αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών και οικοσυστημάτων, καθώς και στην παροχή ποιοτικών εμπειριών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου», επισημαίνει η CEO της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη.

«Η κλιματική κρίση, η ταχεία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και η πλαστική ρύπανση δεν μας αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Για να πετύχουμε τη μετάβαση στην αειφορία, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 που αποτελούν μονόδρομο, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μετάβαση προς ένα καλύτερο, πιο έξυπνο, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα», αναφέρει η Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani / Ikos, Ελένη Ανδρεάδη.

Στα θέρετρα από 21 χώρες που παρουσιάζει η έρευνα της αθηΝΕΑς, περιλαμβάνεται και το Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που το 2021 -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- αναδείχθηκε «κορυφαίο περιβαλλοντικό συγκρότημα παγκοσμίως» στον θεσμό των  World Travel Awards. Ο Όμιλος Sani / Ikos έχει αναπτύξει ένα στρατηγικό πλάνο αειφορίας, με τα προγράμματα Sani Green και Ikos Green, που εστιάζουν σε τρεις άξονες: τη βιωσιμότητα στη λειτουργία των ξενοδοχείων Sani και Ikos, την προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου όπου δραστηριοποιείται και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, τονίζεται στην ανακοίνωση.