Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με το χάρισμα να δημιουργούν έργα τέχνης αγγίζοντας με το δικό τους τρόπο τον Θεό. Αυτή είναι και η περίπτωση του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Sandro Botticelli. Οι δημιουργίες του αριστουργηματικές. Αντικρίζοντάς τες από κοντά στο Μουσείο Uffizzi στη Φλωρεντία, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό, αισθάνεσαι ότι πρόκειται για θεϊκά έργα που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους.
Ο γνωστός καλλιτέχνης, γνωστός ως Sandro Botticelli, γεννήθηκε το 1445 ως Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi και θεωρείται ότι έλαβε το παρατσούκλι Botticelli από τον μεγαλύτερο αδερφό που τον μεγάλωσε. Μεγαλώνοντας στη Φλωρεντία, ο νεαρός Botticelli είδε τη γένεση της Ευρωπαϊκής Αναγέννηση και εκείνος θα συνέχιζε να διαμορφώνει τις πρώτες δεκαετίες της
1. Παιδί-genius
Mεταγενέστερες βιογραφίες θυμίζουν ότι ο Botticelli ξεχώριζε από μικρός για την εξυπνάδα, τη δημιουργικότητά του και αλλά και για την κακία του. Εκτός από τα αστεία του, ήταν γνωστός και για τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα. Αφού άφησε το σχολείο, άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος.
Η μαθητεία δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστη για τους νέους άνδρες κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, αλλά ο Botticelli ήταν ασυνήθιστα τυχερός που βρέθηκε υπό την καθοδήγηση μιας από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της περιόδου.
2. Ο Botticelli έμαθε την τέχνη του από τον Filippo Lippi
O Botticelli μαθήτευσε δίπλα στον Filippo Lippi, έναν μοναχό και καλλιτέχνη από τη Φλωρεντία που είχε περάσει την παιδική του ηλικία δίνοντας περισσότερη προσοχή στα σκίτσα του παρά στα μαθήματά του. Αφού απελευθερώθηκε από τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική, αλλά στη συνέχεια απήχθη από πειρατές. O Lippi όμως ήταν τόσο ταλαντούχος που αναδείχθηκε καλλιτέχνης. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν τόσο δημοφιλής που ο Cosimo de Medici τον φυλάκισε για να τον αναγκάσει να δημιουργεί πίνακες, αλλά ο Lippi δραπέτευσε σκαρφαλώνοντας από το παράθυρό του.
Μπορεί οι συγκλονιστικές ιστορίες για το έργο του Filippo Lippi να είναι υπερβολικές, ένα όμως μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα. Ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα χρόνια της ιταλικής Αναγέννησης. Άσκησε τις νέες αρχές της γραμμικής προοπτικής που έδωσαν στο έργο του βάθος και ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του μεγάλου πορτρέτου που έγινε χαρακτηριστικό της περιόδου. Ο Botticelli έμαθε πολλές τεχνικές από τον Lippi, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης της ζωγραφικής νωπογραφιών και η επιρροή του δασκάλου του είναι ορατή σε όλο το έργο του μαθητή.
Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή