Ένα ζήτημα της γενικότερης εικόνας του ιδιοκτησιακού φορέα που εξαγόρασε την ΕΛΒΟ ανέκυψε σε ό,τι αφορά το κομμάτι που ελέγχει Ισραηλινός επιχειρηματίας ο οποίος εμπλέκεται στην αγορά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους.

Πρόκειται για τον Samy Katsav ο οποίος είναι ένας εκ των δύο νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΟ ελέγχοντας το 79% της νέας εταιρείας.

Την ΕΛΒΟ εξαγόρασε και επίσημα στις 15 Φεβρουαρίου η κοινοπραξία SK Group και Plasan ισραηλινών συμφερόντων και η οποία διευθύνεται από τους Samy Katsav της SK Group και Dani Ziv της Plasan, οι οποίοι από κοινού θα ελέγχουν έως και το 79% της νέας ΕΛΒΟ.

Πριν έναν χρόνο περίπου τον Μάρτιο του 2020 ο γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει το κλείσιμο μιας υπόθεσης δωροδοκίας, η οποία είχε πάρει μεγάλη έκταση.

Κατηγορούμενος ήταν ο Samy Katsav ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία μέσω των δραστηριοτήτων του στην αμυντική βιομηχανία.

Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή είχαν ξεκινήσει το 2018 και αφορούσαν παράνομες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους αφρικανικής χώρας από την εταιρεία Gold Bond που έλεγχε ο Katsav.

Τελικά η υπόθεση έληξε χωρίς να απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία κατά του Katsav.