Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε στη Νορβηγία ο Ντέιβιντ Μπέκαμ όταν πήγε για να ψαρέψει σολομό σε ποταμό της χώρας.

Ο 49χρονος πρώην ποδοσφαιριστής βιντεοσκοπήθηκε να ψαρεύει στις όχθες ενός ποταμού, ο οποίος φημίζεται για τους σολομούς του. Ωστόσο, οι νορβηγικές αρχές έχουν απαγορεύσει την αλιεία σολομού στο συγκεκριμένο ποτάμι, όπως και σε πολλά άλλα.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ χρησιμοποίησε ένα «παραθυράκι» του νόμου για να ψαρέψει.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μια εξαίρεση στον κανόνα που είναι γνωστή ως «αλιεία αποθεμάτων».

Αφορά την πρακτική κατά την οποία οι σολομοί, αλιεύονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα εκκολαπτήριο, όπου συλλέγονται τα αυγά τους για τεχνητή γονιμοποίηση.

Ωστόσο, το ταξίδι του πρώην ποδοσφαιριστή στα φιόρδ της Νορβηγίας έχει εξοργίσει τους ντόπιους, που ισχυρίζονται πως είχε ειδική μεταχείριση για μια δραστηριότητα που συνήθως απαγορεύεται.

Η περιοχή Laerdal στη νοτιοδυτική Νορβηγία, όπου σύμφωνα με έναν ντόπιο εθεάθη ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, είναι επίσης γνωστή ως «η βασίλισσα των ποταμών για σολομούς», επειδή την επισκέπτονται συχνά ο βασιλιάς και η βασίλισσα της χώρας.

Γιατί αντέδρασαν οι Νορβηγοί κατά του Μπέκαμ

Στους Νορβηγούς, ωστόσο, έχουν επιβληθεί πρόσφατα περιορισμοί στην αλιεία σολομού, σε μια προσπάθεια να διασωθούν τα μειούμενα αποθέματα ψαριών.

Φέτος το καλοκαίρι, η περιβαλλοντική υπηρεσία της κυβέρνησης απαγόρευσε την αλιεία στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλους 33 ποταμούς, αφότου μια έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των σολομών έχει μειωθεί στο μισό.

Η μείωση θεωρείται ότι προκαλείται εν μέρει από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και από παράσιτα που εξαπλώνονται από ιχθυοτροφεία.

Το ταξίδι του Μπέκαμ προκάλεσε επικρίσεις κατά των τοπικών Αρχών και οδήγησε ακόμη και σε ισχυρισμούς πως μπορεί να χρησιμοποίησε ένα «παραθυράκι» το νόμου για να ψαρέψει. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μια εξαίρεση στον κανόνα που είναι γνωστή ως «αλιεία αποθεμάτων». Πρόκειται για την πρακτική κατά την οποία οι σολομοί, αφού αλιευθούν, μεταφέρονται σε εκκολαπτήριο όπου συλλέγονται τα αυγά τους για τεχνητή γονιμοποίηση.

Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ο Μπέκαμ συμμετείχε σε μια τέτοια αποστολή αλιείας σολομών για συλλογή των αυγών τους προς τεχνητή γονιμοποίηση.

Τέτοιες αποστολές για να πραγματοποιηθούν απαιτούν δωρεές ύψους έως και 1,4 εκατ. κορωνών (περίπου 100.000 λιρών) προς τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τα εκκολαπτήρια, σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Bergens Tidende.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ντέιβιντ Μπέκαμ που μίλησε στους Times, δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως ο πρώην ποδοσφαιριστής έκανε κάτι κακό ή καταπάτησε τους νόμους.

Η διαμάχη έρχεται μετά από άλλη μια αναταραχή στον νορβηγικό Τύπο πριν από μία εβδομάδα, όταν ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας έδειξε πλάνα του 49χρονου Ντέιβιντ Μπέκαμ να ψαρεύει σε μια υδάτινη περιοχή κοντά στο Sognefjord, το μεγαλύτερο φιόρδ της χώρας.

Ο Μπέκαμ έχει αναπτύξει πρόσφατα ενδιαφέρον για το ψάρεμα και έχει ταξιδέψει στα ποτάμια σολομού στην Ισλανδία με τον κινηματογραφιστή Γκάι Ρίτσι.

Διαβάστε ακόμη