Έντονη οργή έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση μιας τουρίστριας στη Φλωρεντία να μιμηθεί άσεμνες πράξεις με… παρτενέρ ένα άγαλμα του Βάκχου.

Ο Βάκχος, ένα ρωμαϊκό άγαλμα, έχει τοποθετηθεί σε βάθρο σε μία γωνία του δρόμου κοντά στη διάσημη γέφυρα Ponte Vecchio. Το άγαλμα είναι σύγχρονο αντίγραφο του έργου του 16ου αιώνα του γλύπτη Giambologna, το οποίο και φυλάσσεται στο κοντινό μουσείο Bargello.

Η τουρίστρια φαίνεται να ανεβαίνει νυχτερινή ώρα στο βάθρο και να φιλάει το άγαλμα, που έχει φυσικό μέγεθος, ενώ σε δεύτερη φωτογραφία, που δημοσίευσε ο λογαριασμός Welcome To Florence, φαίνεται να μιμείται άσεμνες πράξεις.

Αντιδράσεις

Η δημοσίευση των φωτογραφιών προκάλεσε αντιδράσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που ζήτησαν τη σύλληψη της γυναίκας.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών να μετατραπεί η Φλωρεντία σε Ντίσνεϊλαντ», έγραψε ένας χρήστης.

Η Patrizia Asproni, πρόεδρος της Confcultura, μιας ένωσης που προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτές οι «επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις αγένειας και βαρβαρότητας» γίνονται επειδή ο καθένας νιώθει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να μένει ατιμώρητος. Η ίδια ζήτησε την εφαρμογή του μοντέλου της Σιγκαπούρξς, με αυστηρούς ελέγχους, βαριά πρόστιμα και μηδενική ανοχή στην κακή συμπεριφορά.

«Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι αλλά να σέβονται τα έργα τέχνης»

Η Antonella Rinaldi, επόπτρια αρχαιολογίας και καλών τεχνών της Φλωρεντίας, δήλωσε: «Η αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαιολογία και τις καλές τέχνες. Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά πρέπει να σέβονται τα έργα τέχνης μας, είτε πρόκειται για αυθεντικά είτε για αντίγραφα», προσθέτοντας με νόημα ότι αμφιβάλει αν η τουρίστρια («κυρία» την αποκάλεσε) γνωρίζει τη διαφορά.

Η Φλωρεντία είναι ιδιαίτερα σημαντικός τουριστικός προορισμός. Η πόλη των 382.000 κατοίκων δέχθηκε την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2023 περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους.

Οι ντόπιοι δίνουν μάχη κατά του υπερτουρισμού, ενώ το καλοκαίρι, οι στενοί δρόμοι μετατρέπονται σε σταθερά ρεύματα ανθρώπων.

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού απασχολεί πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο, που προχωρούν σε αλλαγές. Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης δεσμεύτηκε να εξαλείψει τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στην πόλη εντός πέντε ετών, ενώ αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Βενετία ή το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας – έχουν αρχίσει να εισάγουν ημερήσιες χρεώσεις για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμη