Δημοσίευμα θέλει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσκάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Τουρκία, για να τα πουν.

Το δημοσίευμα είναι της εφημερίδας «Αλήθεια», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της Αθήνας και η «πρόσκληση», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έγινε κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχαν Ερντογάν και Χριστοδουλίδης τη 1η Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι.

Η συζήτηση φέρεται να έκλεισε εκεί και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να προστατεύσει την επικοινωνία τους, την οποία μοιράστηκε με μετρημένους στο… ένα χέρι συνεργάτες του, όπως γράφει η «Αλήθεια».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται αν ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ο Ερντογάν να του είπε: «Γιατί δεν έρχεσαι Τουρκία να το κουβεντιάσουμε;».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα πάντα με τα όσα διαδίδονται είπε στον Ερντογάν ότι είναι πρόεδρος της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, με τον Ερντογάν να του λέει ότι «θα δούμε τι θα γίνει μετά την επίσκεψη μου στην Αθήνα».

Τι απαντά η Κύπρος για την «πρόσκληση» Ερντογάν

Η κυβέρνηση της Κύπρου διαψεύδει τα περί πρόσκλησης, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και βεβαίως θα επρόκειτο για σημαντικότατο γεγονός.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου δήλωσε πως «αν είχαμε πρόσκληση από τον Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για επίσκεψη στην Άγκυρα να είστε βέβαιοι ότι θα το ανακοινώναμε ή θα ήξεραν και οι αρχηγοί, η πολιτική ηγεσία. Και αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε μπροστά σε μια δραστική αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και μισό αιώνα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο».

«Αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού. Αν υπήρχε πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υπήρχε ανακοίνωση, θα το γνώριζαν όλοι. Δεν μπορεί να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο μιας συνομιλίας, που έγινε σε ένα διάδρομο, σε ιδιωτικό επίπεδο» επεξήγησε ο κύριος Αντωνίου μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha.

Βέβαια, το δημοσίευμα προκάλεσε νέους κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου να «καρφώνει» την κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση, ζητώντας να γίνει Εθνικό Συμβούλιο και δηλώνοντας πως «δεν μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί και οι θεσμοί να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Διαβάστε ακόμη: