Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ εκτός από την γενική και χωρίς εξαιρέσεις έκπτωση 30% σε όλους τους καταναλωτές μέχρι 300 kWh προχωρά και σε επιπλέον έκπτωση 5% στην κλίμακα 301-600 kWh.

Το ερώτημα στα χείλη όλων και κυρίως των κυβερνητικών είναι τι θα γίνει με τα τιμολόγια των ανεξάρτητων-ιδιωτών παρόχων.

Έγινε και η συνάντηση με τον ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα. Οι ιδιώτες πάροχοι γράφουν-σβήνουν διαρκώς σενάρια για εκπτώσεις στην κλίμακα μεταξύ 300-600 κιλοβατωρών, δηλαδή αυτή που δεν καλύπτεται από τη κρατική επιδότηση.

Πρέπει να βιαστούν όμως αφού ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, τα call centers των ιδιωτών κατέγραψαν μεγάλη κινητικότητα, χθες δεν είχαν καθόλου κλήσεις για συνδέσεις αφού μαθεύτηκαν οι μειώσεις της ΔΕΗ και ο κόσμος στρέφεται εκεί.

Οι ιδιώτες πάροχοι στην  κατηγορία μέχρι 300 κιλοβατώρες, όπου και ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, θα πάρουν τις αποφάσεις τους, ανάλογα με το αν θα παραμείνουν φθηνότεροι και πόσο σε σχέση με το Γ1, δηλαδή το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ξέρουν  καλά ότι για να συνεχίσουν να διατηρούν ένα σταθερό ρυθμό προσέλκυσης νέων πελατών, πρέπει να έχουν ανταγωνιστικότερο από της ΔΕΗ τιμολόγιο.

Τι θα κάνουν τελικά; Θα μειώσουν ή δεν θα μειώσουν; Ιδού η σαιξπηρική απορία…

Ποιοι και πως θα πάρουν τα θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα;

Στη διενέργεια διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα καταλήγει η κυβέρνηση όπως μαθαίνουμε.

Αρα σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε πλωτά αιολικά πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο..

Οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι πάντως πρότειναν  άλλη μέθοδο: την προκαταρκτική παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών για προκαταρκτικές έρευνες όπως ανεμολογικές μετρήσεις, ύστερα από αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Τα βασικά θέματα που θα ρυθμιστούν νομοθετικά είναι της τιμολόγησης, των επενδύσεων, χωροθέτησης αλλά διασυνδέσεων.

Αντίθετα οι μεγάλοι ξένοι ευνοούν τους απευθείας διαγωνισμούς και πιέζουν προς τα εκεί.

Η πρόβλεψή μας; Ελλάδα-…Ξενιτειά 1-0!