Αυξάνονται οι έλεγχοι εν όψει του Δεκαπενταύγουστου για τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου έχουν σπεύσει τουρίστες και αδειούχοι.

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων έπειτα και από καταγγελίες για τις τιμές σε ξαπλώστρες και σε είδη διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων.

Οι έλεγχοι εντείνονται σε όλο το εύρος της αγοράς, ωστόσο, οι καταγγελίες που φθάνουν αυτές τις ημέρες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αφορούν, κυρίως, ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, καθώς και τις τιμές και την επάρκεια των ειδών διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, ιδιαίτερα στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Αναλυτικά, στελέχη της ΔΙΜΕΑ ελέγχουν τους τιμοκαταλόγους στα κυλικεία των πλοίων για τα είδη που υπόκεινται σε ανατίμηση, αλλά και για το περιθώριο κέρδους, ενώ, εξετάζεται εάν υπάρχει επάρκεια προϊόντων χαμηλότερου κόστους, όπως είναι π.χ. το μικρό μπουκάλι νερό.

Προγραμματισμένοι έλεγχοι και στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Ο έλεγχος πραγματοποιείται στους ηλεκτρονικούς τιμοκαταλόγους μεγάλων επιχειρήσεων και σε αλυσίδες καταστημάτων τόσο χονδρικής όσο και λιανικής και αφορά το 80% της αγοράς, σύμφωνα με στελέχη της ΔΙΜΕΑ που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι τις 31/12/2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους, ανά μονάδα, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο, προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην παραπάνω διάταξη συμπεριελήφθησαν, πρόσφατα, οι ηλεκτρικές συσκευές του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», δηλαδή τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες.

Για αυτές τις κατηγορίες προϊόντων προβλέπεται πως από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώλησή τους, που να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο ανά μονάδα, προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Προσθέτως, παρατάθηκε μέχρι τις 31/12/2022 και η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Στο «μικροσκόπιο» και η αγορά καυσίμων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι και στην αγορά καυσίμων, σε όλο το εύρος της από τα διυλιστήρια έως τα πρατήρια, ενώ, διεξάγονται και απομακρυσμένοι έλεγχοι.

Διαπιστώνεται, για παράδειγμα, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, ότι σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς καταγράφονται υψηλές τιμές, αποστέλλεται έγγραφο στο πρατήριο που ελέγχεται, προκειμένου να καταθέσει στην υπηρεσία τα στοιχεία αγορών και πωλήσεων τόσο αποθεμάτων όσο και πωλήσεων.

Βάσει των στοιχείων, προκύπτει πόσο αγοράζει, πόσο πουλάει και πόσο κερδίζει ο πρατηριούχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράβαση.

Το σύνολο των προστίμων με βάση τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) για τον Ιούλιο ήταν 51.750€ (τον Ιούνιο το σύνολο των προστίμων ήταν 31.000€, το Μάιο 29.000€, τον Απρίλιο 48.250€, το Μάρτιο 119.250€, το Φεβρουάριο 77.250€ και τον Ιανουάριο 36.000€), σύμφωνα με τις μηνιαίες αναρτήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.