Σήμα κατατεθέν της πολυτέλειας, η σαμπάνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γαλλία.

Οι πωλήσεις εκτοξεύονται αλλά η γεύση της πιθανότατα να μην είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ο λόγος; Η κλιματική αλλαγή φυσικά.

Φουλ των πωλήσεων

Περισσότερα από 325 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας  πωλήθηκαν το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις, σύμφωνα με την εμπορική ένωση σαμπάνιας Comitι Champagne. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, θέτει το μέλλον του ποτού σε αμφιβολία – οι οίκοι σαμπάνιας θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν και η γεύση της σαμπάνιας θα μπορούσε να αλλάξει στην πορεία του χρόνου, όπως αναφέρει το CNBC. 

Οι κίνδυνοι

Η έκθεση της περιοχής της Καμπανίας σε ξηρασία αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με την έκθεση S&P Global Sustainable1, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους αμπελώνες.

Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή. Ο καιρός είναι όλο και πιο ασταθής, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους παγετούς να κάνουν την εμφάνισή τους συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και αν τα σταφύλια είναι ακόμα σε θέση να αναπτυχθούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του καρπού και να προκαλέσουν ζημιά.

«Εάν τα σταφύλια εκτεθούν σε πολύ ακραίες ακτίνες UV, τότε θα πάρουν το ισοδύναμο του ηλιακού μας εγκαύματος και αυτό θα προκαλέσει βασικά… ζημιά στη γεύση», δήλωσε στο CNBC ο Matt Hodgson, ιδρυτής του αγγλικού λιανοπωλητή κρασιού Grape Britannia.

Η πρόσθετη θερμότητα μπορεί επίσης να αλλάξει την οξύτητα των σταφυλιών, η οποία δίνει στη σαμπάνια τη φρεσκάδα, πρόσθεσε.

Αγώνας δρόμου

Οι διεθνείς μάρκες γνωρίζουν τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις επιχειρήσεις τους.

«Αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα Moët terroirs του Hennessy», δήλωσε ο Sandrine Sommer, επικεφαλής της βιωσιμότητας του τμήματος κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH, Moët Hennessy, στο CNBC.

«Περισσότερο από ποτέ, εργαζόμαστε για να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε ο Sommer. 

Αλλάζει γεύση

Σύμφωνα με τους κριτικούς, ορισμένες σαμπάνιες έχουν ήδη πολύ διαφορετική γεύση από τη σαμπάνια που έπιναν οι άνθρωποι πριν από χρόνια.

«Από την άποψη της γεύσης, αυτό που παρατηρείται πολύ είναι πολλά χαρακτηριστικά riper», δήλωσε ο κριτικός σαμπάνιας Tom Hewson στο CNBC, προσθέτοντας ότι φέρνει πιο κοντά σε άλλα λευκά κρασιά και το καθιστά «ένα πιο διαφανές κρασί».

Η κριτικός κρασιού Susy Atkins παρατήρησε επίσης ότι η γεύση της σαμπάνιας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες.

«Έχω παρατηρήσει μια λεπτή αλλαγή.. Άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας γευσιγνωσίας κρασιού έχουν επισημάνει μια σαφή αλλαγή », πρόσθεσε η Atkins.

Διαβάστε ακόμη: