Σημαντική αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών τα επόμενα χρόνια, προβλέπει σε ανάλυσή της η Rystad Energy.
Ειδικότερα, αναμένει ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα ξεπεράσει την Ασία φέτος ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, πίσω από τη Βόρεια Αμερική.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από το 2020, όπως τονίζεται, με τους μεγάλους παραγωγούς να σκοπεύουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές προς ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης.
Ανεβαίνει η Μ. Ανατολή
Επί του παρόντος, η περιοχή της Μέσης Ανατολής παράγει περίπου 70 Bcf / d, μέγεθος που θα πρέπει να αυξηθεί κατά 30% έως το 2030 και κατά 34% έως το 2035, σύμφωνα με την Rystad Energy, κυρίως λόγω νέων έργων στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2030, η Μέση Ανατολή θα πρέπει να παράγει επιπλέον 20 Bcf / d, που ισοδυναμεί με το ήμισυ των σημερινών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι τιμές του Brent θα παραμείνουν σταθερές στα 70 δολάρια/βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου με δείκτη πετρελαίου θα παραμείνουν στα 7-9 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu).Εάν οι τιμές έπεφταν κάτω από τα 6 δολάρια ανά MMBtu, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τα νέα έργα.
Πάντως, οι χώρες παραγωγής στην περιοχή εργάζονται επί του παρόντος για να έχουν επιπλέον 10 Bcf / d διαθέσιμα για εξαγωγή έως το 2030, τα οποία θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ευρώπη και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία. Η συνολική παραγωγή από τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να φτάσει τα 90 Bcf / d μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, προβλέπει η Rystad Energy.
Το «άστρο» του Κατάρ
Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα πρέπει να προέλθει από νέα έργα που μπορούν να είναι οικονομικά αποδοτικά με τιμές κάτω από το όριο των 5 δολαρίων ανά χίλια κυβικά πόδια, κυρίως στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Οι εργασίες επέκτασης του υπεράκτιου πεδίου North Field του Κατάρ θα πρέπει να αυξήσουν την ικανότητα ΥΦΑ της χώρας κατά 80% μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, με τη Rystad Energy να εκτιμά ότι τα projects στη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν αποδοτικά και λόγω του χαμηλού κόστους.
Μέχρι το 2028, η περιοχή θα πρέπει να προσθέσει 60 MMt / έτος νέας χωρητικότητας, με το Κατάρ να παρέχει 48 MMt / έτος μέσω των υπεράκτιων έργων North Field East και North Field South.
Το Ιράν ηγείται σήμερα της παραγωγής φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή με περίπου 25 Bcf / d, ακολουθούμενο από το Κατάρ με 16 Bcf / d και τη Σαουδική Αραβία με 8 Bcf / d. Η παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% σε περίπου 26 Bcf / d προς το τέλος της δεκαετίας, κυρίως από το πεδίο South Pars στον Περσικό Κόλπο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή διακόπηκε εν μέρει πρόσφατα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Αντίστοιχα, η παραγωγή φυσικού αερίου του Κατάρ αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 50% στα 24 Bcf / d, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του North Field. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, η χώρα πιθανότατα θα ξεπεράσει το Ιράν ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής.
Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να συνεισφέρουν επιπλέον 3 Bcf / d φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 Bcf / d μετά τις επόμενες φάσεις επέκτασης στα υπεράκτια πεδία Leviathan και Tamar.
Διαβάστε ακόμη:
- Μεγάλη η άνοδος των τιμών πώλησης ακινήτων στα Χανιά το Β΄τρίμηνο του 2025
- ΤτΕ: Μεγάλο «μάζεμα» στο ταμειακό έλλειμμα, 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025
- Alpha Bank: Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2
- Γεράσιμος Μιχελής: Δεν υπάρχει ίαση, το άτομο αισθάνεται να καταρρέει ο οργανισμός του, εξήγησε η Ματίνα Παγώνη για την ALS