“Πρεμιέρα” με πτώση σε χαμηλά επίπεδα επτά εβδομάδων κάνει σήμερα το ρούβλι στις αγορές έναντι του δολαρίου, έχοντας πλέον χάσει την υποστήριξη μιας ευνοϊκής φορολογικής περιόδου στο τέλος του μήνα και παραμένοντας υπό πίεση από το συρρικνούμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 100 / δολάριο στα μέσα Αυγούστου, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης και οδηγώντας τις αρχές να συζητήσουν τη δυνατότητα επανεισαγωγής ελέγχων για τη στήριξη του νομίσματος.

Το ρούβλι κινείται στις αγορές συναλλάγματος σήμερα κατά 0,5% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 98,41 φθάνοντας νωρίτερα στα 98,7125, το πιο αδύναμο σημείο του από τις 15 Αυγούστου. Είχε χάσει 0,6% για να διαπραγματευτεί στα 103,99 έναντι του ευρώ και υποχώρησε 0,1% έναντι του γιουάν στα 13,51.

“Μαζί με το δημόσιο χρέος, η πίεση έχει αυξηθεί στο ρούβλι, το οποίο αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να κατακλύσει και πάλι το όριο των 100 προς το δολάριο, και αν παραμείνει γύρω από αυτό, τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα άλλο κύμα επιταχυνόμενης αύξησης των τιμών”, δήλωσε ο οικονομολόγος της CentroCreditBank Evgeny. Σουβόροφ.

“Η κεντρική τράπεζα πρέπει να μετακινήσει το επιτόκιο στο 15%, αλλά απομένουν ακόμη τέσσερις εβδομάδες μέχρι το διοικητικό συμβούλιο (συνεδρίαση). Και ο πανικός στην αγορά μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή…” ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο Reuters. 

Η επίμονη πληθωριστική πίεση θα αναγκάσει τη ρωσική κεντρική τράπεζα σε τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ανέφεραν και οι αναλυτές της αγοράς σε δημοσκόπηση του πρακτορείου την περασμένη εβδομάδα, ενώ η επίμονη αδυναμία του ρωσικού νομίσματος είναι μεταξύ των παραγόντων που περιορίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στη Ρωσία.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 14% στη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου και τα διψήφια επιτόκια θα παραμείνουν έως το 2025. 

Διαβάστε ακόμη: