Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και στρατευμάτων ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση δεν ανέφερε ποιοι στρατιώτες είχαν στοχοποιηθεί σε αυτό που η Google περιέγραψε ως «εκστρατείες ηλεκτρονικού ψαρέματος διαπιστευτηρίων» που ξεκίνησε μια ομάδα με έδρα τη Ρωσία η οποία και ονομάζεται Coldriver ή Callisto.

«Αυτές οι προσπάθειες έγιναν χρησιμοποιώντας νέους λογαριασμούς Gmail σε λογαριασμούς εκτός Google, επομένως το ποσοστό επιτυχίας αυτών των προσπαθειών είναι άγνωστο» αναφέρεται στην έκθεση.

Εισβολή στην Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αύριο για την κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται υπό βαριές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση μετά την απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται τακτικά τις κατηγορίες για διοργάνωση κυβερνοεπιθέσεων σε δυτικούς στόχους.

Το 2019, η φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας F-Secure Labs περιέγραψε τον Callisto ως έναν αγνώστου ταυτότητας και προηγμένο παράγοντα απειλής «που ενδιαφέρεται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας» στην Ευρώπη.

Η ομάδα χάκερ στόχευσε επίσης ένα Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η έκθεση της Google της Τετάρτης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο δεν ασχολήθηκε άμεσα με την αναφορά της Google, αλλά σημείωσε : «Βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο σε καθημερινή βάση».