Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για διπλωματική επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, με τη Δύση να εκφράζει διαρκώς τη στήριξή της στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εσκεμμένα στήνουν σκηνικό πολέμου στην περιοχή για να παρασύρουν τη χώρα του σε σύρραξη με την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα δεν επιθυμεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει μόνο την ειρήνη, όμως υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής, επιμένοντας στην ανάγκη «προληπτικών κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας.

Στην πρώτη από τις 23 Δεκεμβρίου δημόσια παρέμβασή του στη ρωσο-ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι βασικές ρωσικές ανησυχίες αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε η Ρωσία αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ.

«Ας υποθέσουμε πως η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις (εναντίον της Κριμαίας). Θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ;» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική πλευρά δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τις γραπτές απαντήσεις που δέχτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πριν από μία εβδομάδα. Το ακριβές περιεχόμενο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα που η El Pais τις δημοσιοποιείΗΠΑ και ΝΑΤΟ απορρίπτουν τις ρωσικές απαιτήσεις για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτοί για διάλογο.

Για τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι απαντήσεις της Δύσης καταδεικνύουν σοβαρές διαφορές στην κατανόηση της αρχής της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας που είχε συμφωνηθεί το 1999.

«Οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις μας που ελήφθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2022 καταδεικνύουν σοβαρές διαφορές στην κατανόηση της αρχής της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί άμεσα αυτό το θέμα καθώς θα καθορίσει τις προοπτικές για μελλοντικό διάλογο» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην επιστολή του προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να προτείνει στο Κρεμλίνο έναν μηχανισμό διαφάνειας ώστε να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι Τόμαχοκ στις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνίαεφόσον η Μόσχα δώσει παρόμοιες πληροφορίες για πυραύλους της σε ρωσικές βάσεις.

«Ο υπουργός (Μπλίνκεν) επεσήμανε πως η διπλωματία, αν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα, θα πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που πρέπει να δούμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Καθώς οι πολεμικές μηχανές «ζεσταίνονται» στην περιοχή, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβανσυνομίλησε με τον σύμβουλο του Τούρκου Πρόεδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο, όπου Τουρκία και Ουκρανία θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία κατά Τζόνσον: Έτοιμος ο Πούτιν να συνομιλήσει ακόμη και με τους ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση

Επικοινωνία Πούτιν – Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα της Τετάρτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η ουκρανική διευθέτηση και οι εγγυήσεις ασφαλείας, όπως δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Ρώσου προέδρου.

«Η τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα» ανέφερε ο Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος σημείωσε πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και μια σειρά διμερών θεμάτων.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει αν και πότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον, διευκρινίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να συνομιλήσει με οποιονδήποτε, ακόμη και με τους «ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση». Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να μιλήσουν την Δευτέρα, όμως ο Μπ. Τζόνσον  ανέβαλε την κλήση λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίτη την Ουκρανία, από όπου κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι κρατά ένα όπλο στο κεφάλι του Κιέβου με στόχο να εκφοβίσει την Δύση για να επιτύχει την επαναχάραξη του μεταψυχροπολεμικού χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) ανέφερε ότι «απογειώθηκαν μαχητικά εναντίον αγνώστων αεροσκαφών που πλησιάζουν περιοχή ενδιαφέροντος του Ην. Βασιλείου».

Το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού για την παρακολούθηση ρωσικών πλοίων που κατευθύνονταν προς τα βρετανικά ύδατα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η σημερινή δραστηριότητα είναι ενδεικτική μιας περιόδου αυξημένης στρατιωτικής έντασης, καθώς το Westminster απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία, εάν εισβάλει στα ουκρανικά εδάφη.