Το Κρεμλίνο αφήνει αιχμές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, υπονοώντας ότι βρίσκεται «σε πλήρη σύγχυση», ενώ διπλωμάτης δήλωσε ότι η διπλωματία της Βρετανίας είναι «τελείως άχρηστη». 

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά αν και εφόσον ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλήσει τελικά στο τηλέφωνο με τον Τζόνσον, διευκρινίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να συνομιλήσει με οποιονδήποτε, ακόμη και με τους «ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση».

Οι δύο πολιτικοί είχαν προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα. Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός την ανέβαλε, καθώς βρισκόταν στη Βουλή, για το partygate. 

Χθες, ο Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο. Εκεί κατηγόρησε τον Πούτιν ότι κρατά ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας, για να εκφοβίσει τη Δύση προκειμένου να επιτύχει την επαναχάραξη του μεταψυχροπολεμικού χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης.

Η βρετανική διπλωματία αποδείχθηκε «τελείως άχρηστη»

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Εθνη εξαπέλυσε – εν όψει ενδεχόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν-Τζόνσον σήμερα με θέμα την ουκρανική κρίση επίθεση κατά της βρετανικής διπλωματίας, λέγοντας ότι «δεν κάνει για τίποτε».

«Υπάρχει πάντα θέση για την διπλωματία, αλλά ειλικρινά, δεν εμπιστευόμαστε τη βρετανική διπλωματία. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η βρετανική διπλωματία αποδείχθηκε, κατά την γνώμη μου, τελείως άχρηστη», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, κυρίως τους καλούς μου φίλους τους Βρετανούς διπλωμάτες, αλλά ειλικρινά, δεν υπάρχουν αποτελέσματα για να καμαρώνει κανείς», είπε.

Μπόρις Τζόνσον από Κίεβο: Κυρώσεις «στην στιγμή» εάν η Ρωσία επιτεθεί

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες Τρίτη από το Κίεβο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι είναι έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία «την στιγμή» που ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης θα περάσει τα ουκρανικά σύνορα.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «Έχουμε τις κυρώσεις έτοιμες», προειδοποιώντας τη ρωσική πλευρά πως μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με πολιτική και στρατιωτική καταστροφή. Ο Μπόρις Τζόνσον μάλιστα υπογράμμισε πως κυρώσεις αναμένεται να επιβάλουν άμεσα σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο η Μεγάλη Βρετανία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος συνέχισε κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν πως κρατάει ένα όπλο με το οποίο σημαδεύει το κεφάλι της Ουκρανίας. Εξέφρασε, δε, την άποψη πως ο κίνδυνος μιας άμεσης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία είναι όντως υπαρκτός. Παράλληλα ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τη Μόσχα πως εάν επιτεθεί θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε χθες συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι μάλιστα υποστήριξε από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά το πέρας της συνάντησής τους πως ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα είναι απλώς ρωσο-ουκρανικός αλλά «ευρωπαϊκός».