Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής λογαριασμό στη Gazprombank με βάση τα όσα έχει ζητήσει η Μόσχα για τις πληρωμές με ρούβλια, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg από τη Gazprom.
Παράλληλα, τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές με ρούβλια, δίχως να κατονομάζονται οι εταιρείες.
Οι «υπόνοιες» πάντως στρέφονται σε Ουγγαρία και Αυστρία.
Όμως με ανάρτησή του στο twitter, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, διέψευσε δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik ότι η κυβέρνησή του και η εταιρεία OMV συμφώνησαν να πληρώνουν για τις εισαγωγές ρωσικού αερίου με ρούβλια όπως έχει ζητήσει η Μόσχα.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «σύμφωνα με δηλώσεις του Νεχάμερ, τόσο η Αυστρία, όσο και η Γερμανία δέχτηκαν τους όρους καθώς κρίνουν ότι είναι συμβατοί με τις κυρώσεις που έχει ασκήσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας» και αυτό διαψεύσθηκε.
Καθησυχάζουν οι Βρυξέλλες τα κράτη – μέλη
Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες συνεδριάζει διαρκώς η ομάδα συντονισμού της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλά Φον ντερ Λάιεν, η οποία παράλληλα έκανε λόγο για ρωσικό εκβιασμό προς την ΕΕ μέσω του φυσικού αερίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Όπως τόνισε η κα Φον ντερ Λάιεν, “η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου”.
Άλλες πηγές της Κομισιόν έλεγαν πως «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλες τις κυβερνήσεις. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ, χωρίς αυτό να είναι εύκολο πάντως».
Επίσημα η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πως είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».
Έξαλλοι οι Βούλγαροι με τη Ρωσία
Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.
Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».
Ο Πετκόφ δήλωσε ακόμη πως μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον διαβεβαίωσε πως ο 27μελής συνασπισμός θα δώσει μια κοινή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια της Ρωσίας.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη.
Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νικόλοβ.
Ο Νικόλοβ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.
Από την πλευρά της η Πολωνία σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό LNG το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι.
“Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027”, δήλωσε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.
Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε πριν από λίγο “την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του αγωγού Γιαμάλ”.
Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.
“Η διακοπή παροχής αερίου θα έχει πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας“, δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.
Παράλληλα η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
“Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους”, δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.
Κανονικά εισάγουν Αυστρία – Ουγγαρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.
«Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα άλλαξε» δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα της, όπως συμβαίνει στην Πολωνία ή τη Βουλγαρία, η κα Γκεβέσλερ απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Οι παραδόσεις στην Αυστρία εξακολουθούν να γίνονται άνευ περιορισμού».
Η Αυστρία εισάγει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.
Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στο συμπέρασμα πως οι Αυστριακοί και οι Ούγγροι πληρώνουν πλέον σε ρούβλια.