Στα 59 δισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές των πολυεθνικών της Δύσης που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με έρευνα του Yale την οποία επικαλείται η Wall Street Journal, σχεδόν 1.000 δυτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να αποχωρήσουν εντελώς από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι περιουσία στοιχεία τους που ήταν προηγουμένως πολύτιμα, γίνονται πλέον άχρηστα, με τις επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες διαγραφές αξιών.
Ο γίγαντας του fast food McDonald’s, για παράδειγμα, αναμένεται να προχωρήσει σε διαγραφές άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση των εστιατορίων του στη Ρωσία.
Και η εταιρεία αεροσκαφών Aercap Holdings χρειάστηκε να διαγράψει 2,7 δισ. δολάρια τον Μάιο, αφού περισσότερα από 100 αεροπλάνα της εγκλωβίστηκαν στη χώρα.
Τον ίδιο μήνα, ο πετρελαϊκός γίγαντας BP διέγραψε 25,5 δισ. δολάρια από τις ρωσικές συμμετοχές του και 13,5 δισ. δολάρια από τις μετοχές του στη Rosneft, παρόλο που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα αποχωρήσει από τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, η IBM και η Microsoft πρόκειται να απολύσουν εκατοντάδες υπαλλήλους στη Ρωσία καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αποχωρούν από τη χώρα.
Οι ζημιές δεν έχουν τελειώσει για τις επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς θα ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις, μεγάλες πωλήσεις μονάδων και λουκέτα. Οι αναλυτές αναμένουν περισσότερες οικονομικές επιπτώσεις καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Yale υποστήριξαν ότι οι αγορές «ανταμείβουν τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία», καθώς τα κέρδη από τις τιμές των μετοχών τους έχουν ξεπεράσει το κόστος των διαγραφών.
Άλλες επώνυμες εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία είναι, μεταξύ άλλων, οι Goldman Sachs, Uniqlo, Ikea και Spotify.