Σήμερα (07/04), το ρούβλι κατέγραψε σημαντική υποχώρηση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν 91 ρούβλια ανά ευρώ. Ως προς το δολάριο, η ισοτιμία αυξήθηκε πάνω από τα 83 ρούβλια.

Ο επενδυτής, Μιχαήλ Σούλγκιν, τόνισε ότι η κερδοσκοπική ζήτηση για τα δυτικά νομίσματα θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» φόβους για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, μιλώντας στη ρωσική έκδοση του Forbes.

Σύμφωνα με τoν επενδυτή, η ρωσική αγορά αναμένει ότι οι αρχές θα αγνοήσουν αρχικά την αποδυνάμωση του ρουβλίου, προκειμένου να αντισταθμίσουν το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Πάντως, όσο ισχυρότερο είναι το ευρώ ή το δολάριο, τόσο περισσότερα ρούβλια μπορεί να εισπράξει το κράτος από τις εξαγωγές ενέργειας και άλλων εγχώριων εταιρειών.

Πριν από έναν χρόνο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπόρεσε να υποστηρίξει το ρούβλι με περιοριστικά μέτρα, στα οποία οι εξαγωγείς μπορούσαν να ανταλλάξουν με ρούβλια, μεγάλο μέρος των κερδών σε ευρώ ή δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, «ανέκτησε τον έλεγχο» του νομίσματος εξωτερικού, στη χώρα. Μετά την τεχνητή σταθεροποίηση του ρουβλίου, τον περασμένο Απρίλιο, ένα ευρώ μπορούσε να αγορασθεί με 79 έως 80 ρούβλια. Τους τελευταίους μήνες, η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν στα 82 ρούβλια ανά ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: