Ο αμερικανικός τεχνολογικός «κολοσσός» κατέβαλε πρόστιμο 906 εκατομμυρίων ρουβλίων (12.12 εκατ. δολάρια) σε υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Ρωσία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση (27/02) της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας της χώρας (FAS). Η Apple έχει προηγουμένως «διαφωνήσει με κάθε σεβασμό» με απόφαση της FAS, σύμφωνα με την οποία η διανομή εφαρμογών της εταιρείας μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS προσέδιδε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα προϊόντα της.

Τον Αύγουστο του 2020, η FAS εντόπισε ότι η Apple είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση και στη συνέχεια, εξέδωσε οδηγία με την οποία ζητούσε από την Apple να καταργήσει τις διατάξεις που τής έδιδαν το δικαίωμα να απορρίπτει εφαρμογές τρίτων από το App Store. Η συγκεκριμένη κίνηση ακολούθησε καταγγελία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, η οποία είχε αναφέρει ότι μία νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple.

«Η Apple κατέβαλε πρόστιμο 906 εκατομμυρίων ρουβλίων», έγραψε η FAS στα κοινωνικά δίκτυα. Η εταιρεία τεχνολογίας είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε διάφορα στάδια, όμως, ήταν ανεπιτυχής και τελικώς, συμμορφώθηκε με την εντολή, τονίσθηκε.

Σε μία ξεχωριστή υπόθεση, τον Ιανουάριο, η FAS τόνισε ότι είχε επιβάλλει πρόστιμο στην Apple περίπου 17.4 εκατ. δολαρίων επειδή φέρεται να ανάγκασε τους Ρώσους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple με το iOS App Store. Η Apple διέκοψε όλες τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία πριν από έναν χρόνο, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ, περιόρισε και την υπηρεσία Apple Pay.

Διαβάστε ακόμη: