Η Ρωσία έχει βρει τον τρόπο να παρακάμψει τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων για πολλούς από τους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δε σχετίζονται με την πολεμική της βιομηχανία, αλλά ένα προϊόν έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση τιμής, υποφέροντας από τα αντίμετρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την τσίχλα, η τιμή της οποίας έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, λόγω του κόστους παραγωγής, τον τελευταίο χρόνο.

Μία συσκευασία με τσίχλες στη Ρωσία κόστιζε 32 ρούβλια (δηλαδή 36 λεπτά του ευρώ) τον Μάρτιο του 2022, όμως, εφέτος τον Μάρτιο, η τιμή έχει «εκτοξευθεί» κατά 22.3% ανά μέσο όρο, φθάνοντας τα 39 ρούβλια, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας (Rosstat).

Τιμή – «φούσκα»;

Η τσίχλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που έχουν αυξηθεί περισσότερο στα ρωσικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του έτους των κυρώσεων, σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό κανάλι, RBC. Η μεγάλη άνοδος των τιμών άρχισε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οδήγησαν στη διακοπή των εισαγωγικών προμηθειών και τη μαζική αναστολή των εργασιών στη Ρωσία, από εταιρείες του εξωτερικού, τονίσθηκε στο ρεπορτάζ.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών της τσίχλας κατά το περασμένο έτος έχει σημειώσει ρεκόρ για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Αν και υπήρχε άνοδος και τα προηγούμενα χρόνια, η ετήσια μεταβολή της τιμής ήταν μονάχα από ένα έως τρία ρούβλια.

Πού «κόλλησαν» οι τσίχλες

Τα ρωσικά εργοστάσια προσπαθούν να δημιουργήσουν υποδομή παραγωγής για τσίχλες, η οποία εισαγόταν διά θαλάσσης από την Ισπανία, πριν από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, βάσει πληροφοριών του RBC.

Τώρα, οι εγχώριοι παραγωγοί έχουν στραφεί σε παραδόσεις από τη Βραζιλία και την Αίγυπτο και επίσης, συνάπτουν συμφωνίες με την Κίνα. Ωστόσο, οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές έως και 40%, λόγω του υψηλότερου κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας και του μεγαλύτερου χρόνου ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμη: