Περισσότερους από 100.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή για την Ουκρανία.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δεν είναι ξεκάθαρο από πού αυτή θα ξεκινούσε. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημεία πίεσης σε τρεις πλευρές της Ουκρανίας, σημειώνει το CNN: Στα νότια της Κριμαίας, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δύο χωρών και στα βόρεια της Λευκορωσίας.

i-rosia-echei-perikyklosei-tin-oykrania-oi-treis-dromoi-mias-rosikis-eisvolis0
Πού έχουν στρατοπεδεύσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. 

Ανατολική Ουκρανία

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει εστιαστεί στις αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρούονται με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Η βασική υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την ανατολική Ουκρανία, την ευκολότερη θέση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση στη Γέλνια, στην οποία είχαν σταθμεύσει ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα, έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον εξοπλισμό να έχει -προφανώς- μετακινηθεί τις τελευταίες ημέρες πολύ πιο κοντά στα σύνορα.

Μεγάλη ποσότητα οπλισμού μεταφέρθηκε στη βάση στα τέλη του 2021 πριν εξαφανιστεί -μεταξύ των οποίων περίπου 700 τανκς, οχήματα μάχης πεζικού και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέρος αυτού του εξοπλισμού πάνω σε τρένα και δρόμους πολύ στην περιοχή Μπριάνσκ, κοντά στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες.

«Βλέπουμε μια μαζική εισροή οχημάτων και προσωπικού στο Κουρσκ», έγραψε στο Twitter ο Κόνραντ Μουζίκα, ειδικός της Rochan Consulting στην παρακολούθηση στρατιωτικών κινήσεων.
i-rosia-echei-perikyklosei-tin-oykrania-oi-treis-dromoi-mias-rosikis-eisvolis2
Ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα έχουν αποχωρήσει από τη βάση στη Γέλνια. 

Λευκορωσία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η τεράστια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, από την οποία η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, Ρωσία και Λευκορωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας στη Λευκορωσία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Περιλαμβάνει «30.000 στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις Spetsnaz, μαχητικά αεροσκάφη -μεταξύ των οποίων και SU-35-, πυραύλους Iskander και συστήματα αεράμυνας S-400» όπως είχε δηλώσει στις 3 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχουν διεξάγει ποτέ οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι σκοπός των ασκήσεων με την ονομασία «Allied Resolve-2022» ήταν και η απώθηση «εξωτερικής επιθετικότητας».

i-rosia-echei-perikyklosei-tin-oykrania-oi-treis-dromoi-mias-rosikis-eisvolis4
Οι περιοχές όπου διεξάγονται οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας. 

Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η συγκέντρωση δυνάμεων δείχνει σχέδιο των Ρώσων να εισβάλουν στην Ουκρανία από τον Βορρά. Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε πρόσφατα στο CNN ότι η συγκέντρωση δυνάμεων προκαλεί μια «μεγάλη, μεγάλη ανησυχία».

Οι κοινές ασκήσεις θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν κάλυψη για μια κίνηση προς τη βόρεια Ουκρανία, μέσω της Λευκορωσίας.

Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar φαίνεται να δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές στη Λευκορωσία. Οι δυνάμεις αυτές πιθανότητα σχετίζονται με τις κοινά γυμνάσια, ωστόσο άλλες φωτογραφίες δείχνουν στρατόπεδα που δημιουργούνται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εκατοντάδες μίλια από το σημείο όπου διεξάγονται οι ασκήσεις.

i-rosia-echei-perikyklosei-tin-oykrania-oi-treis-dromoi-mias-rosikis-eisvolis6
Οι δορυφορικές εικόνες της Maxar δείχνουν ότι για πρώτη φορά έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία επικεντρωνόταν στα σύνορα της Λευκορωσίας ως σημείο εισόδου της στην Ουκρανία, η διαδρομή θα ήταν γεμάτη εμπόδια.

Οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να διασχίσουν τα έλη του Πινσκ, γνωστά και ως Pripet Marshes, έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ευρώπης, στα Λευκορωσίας – Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα ένα πυκνό, υδάτινο και δασωμένο έδαφος που εκτείνεται σε 104.000 τετραγωνικά μίλια.

Αυτή η περιοχή αποτέλεσε εμπόδιο και για τις ναζιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου, οι μηχανοκίνητες δυνάμεις πιθανότατα είναι αδύνατο να διασχίσουν τα έλη.

Κριμαία

Η χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 θα μπορούσε να παρέχει ένα φυσικό έδαφος για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει να ξεκινήσει μια κίνηση από εκεί.

Μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού παρατήρησε η Maxar, η οποία εκτιμά ότι περισσότερες από 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα έχουν φτάσει βόρεια της πρωτεύουσας της Κριμαίας. Στη συνέχεια, μια νέα στρατιωτική ανάπτυξη εντοπίστηκε από τη Maxar για πρώτη φορά την Πέμπτη κοντά στην πόλη Σλάβνε στη βορειοδυτική ακτή της Κριμαίας. Αυτή η νέα κίνηση συμπεριελάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτές οι νέες κινήσεις παρατηρήθηκαν την ίδια ημέρα που πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την Πέμπτη εικόνες έξι μεγάλων αποβατικών πλοίων στο λιμάνι.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας απάντησε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας επιπλέον αποβατικά πλοία για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και τον κόσμο». Οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα από τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε κίνηση στη νότια Ουκρανία θα μπορούσε να υποστηριχθεί από στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, όπου έχει επίσης αναφερθεί συγκέντρωση στρατευμάτων.