Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο τον Απρίλιο από κάθε άλλο μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022, με περίπου το 80% των ροών να κατευθύνονται προς την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν περίπου κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, φθάνοντας το μεταπολεμικό υψηλό των 8.3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο των 7.7 εκατ. και 7.5 εκατ. βαρελιών ημερησίως του 2022 και 2021 αντίστοιχα.

Η αύξηση των εξαγωγών αντανακλά την επιτυχία της Μόσχας να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπλόκαρε» τις εισαγωγές ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία φαίνεται ότι δεν είχε πρόβλημα να βρει νέους αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», επεσήμανε η ΙΕΑ. Αυτή τη στιγμή, η Ένωση εξετάζει το 11ο «πακέτο» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από την αρχή της εμπόλεμης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Μόνο η Ένωση, έχει επιβάλλει κυρώσεις σε 1.573 φυσικά πρόσωπα της χώρας και 207 οντότητες, ενώ, έχει «παγώσει» ενεργητικό αξίας 21.5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η «στροφή» της Ρωσίας σε άλλους αγοραστές εκτός Ένωσης οδήγησε σε μία μετατόπιση της ροής εμπορευμάτων –από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών– με τη Μόσχα να επαναχαράσσει τους εμπορικούς της δρόμους, διοχετεύοντας εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Ευρώπη στην Ασία, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Παρ’ ότι εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, τα μηνιαία έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ήταν κατά 27% χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας.

Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με έκπτωση μετά την επιβολή του πλαφόν που επέβαλε η G7 στις εξαγωγές του πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτή η έκπτωση έχει αρχίσει να περιορίζεται πλέον, καθώς η Ρωσία έχει αυξήσει την πρόσβαση σε ναυτιλιακές εταιρείες εκτός της Δύσης, οι οποίες είναι σε θέση να προσπερνούν το πλαφόν στις τιμές. Αυτό, εντοπίζεται από το γεγονός ότι τα πετρελαϊκά έσοδα της Μόσχας τον Απρίλιο ήταν 15 δισ. δολάρια, έναντι 13.3 δισ. δολαρίων του Μαρτίου.

Συνολικά, η Ρωσία εξήγαγε 5.2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη ποσότητα από το Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ύψους 2.1 εκατ. βαρελιών προς την Κίνα και των 2 εκατ. βαρελιών προς την Ινδία.