Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» θα πρέπει να έχουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την εν λόγω απόφαση, ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία λίστα χωρών και περιοχών που προχωρούν σε «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Μόσχας, των εταιριών και των πολιτών της, μετά από την εφαρμογή δραστικών οικονομικών κυρώσεων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Η λίστα ακολουθεί ένα προεδρικό διάταγμα της 5ης Μαρτίου, το οποίο επιτρέπει στη ρωσική κυβέρνηση, στις εταιρίες και στους πολίτες να πληρώνουν προσωρινά με ξένο συνάλλαγμα τα χρέη που έχουν στο εξωτερικό σε «μη φιλικές χώρες» και σε ρούβλια.

Ρωσία: Αναγγέλλει σκληρές κυρώσεις κατά βρετανικών συμφερόντων

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε σήμερα να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία.

Εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

Πεσκόφ: Αυτοί είναι οι 4 όροι για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει στο Reuters o Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει δηλώσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να διακόψει τη «στρατιωτική επιχείρηση» εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι της.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει άμεσα την «στρατιωτική επιχείρηση» στα εδάφη της εάν το Κίεβο κάνει αποδεκτούς αυτούς τους τέσσερις όρους.