Όπως αναφέρει στο Reuters o Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει δηλώσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να διακόψει τη «στρατιωτική επιχείρηση» εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι της.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει άμεσα την «στρατιωτική επιχείρηση» στα εδάφη της εάν το Κίεβο κάνει αποδεκτούς αυτούς τους τέσσερις όρους.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη δήλωση από ρωσικής πλευράς μέχρι σήμερα σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλλει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία για να βάλει «τέλος» στην αιματηρή εισβολή, που διανύει την 12η μέρα της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο σύνταγμα».

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Η περιγραφή των αιτημάτων της Ρωσίας ήρθε καθώς αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ετοιμάζονταν να συναντηθούν τη Δευτέρα για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μια εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.