Ο υπερεθνικιστής βετεράνος της ρωσικής πολιτικής ζωής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή), Βιτσισλάβ Βολόντιν.

“Η προσωπικότητά του είναι τόσο τεράστια που είναι δύσκολο να φανταστούμε την ανάπτυξη του πολιτικού συστήματος της σύγχρονης Ρωσίας χωρίς αυτόν”, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram για τον θανόντα, ο οποίος φρόντιζε πάντα να μην αντιτίθεται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Καταλάβαινε εις βάθος πώς λειτουργεί ο κόσμος και είχε προβλέψει πολλά πράγματα”, συνέχισε.

Οι βουλευτές συνάδελφοί του στη Δούμα τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη αυτής της εκρηκτικής προσωπικότητας.

Μολύνθηκε απο Covid-19

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η κατάσταση του Ζιρινόφσκι ήταν κρίσιμη εδώ και εβδομάδες, αφού μολύνθηκε από την Covid-19. Ο Βολόντιν έκανε από την πλευρά του λόγο για μια “μακρά ασθένεια”.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως “σπουδαίοι ειδικοί, γιατροί μάχονταν μέχρι το τέλος για να σώσουν τη ζωή του”.

Ο θάνατός του “είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για τις στρατιές των υποστηρικτών του”, ανέφερε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR) του οποίου ηγήθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Κατατασσόμενος στην άκρα δεξιά, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συμμετείχε ως υποψήφιος σε όλες σχεδόν τις προεδρικές αναμετρήσεις της σύγχρονης Ρωσίας και το κόμμα του εκπροσωπείτο πάντα στις τοπικές και εθνικές εκλογές παίζοντας τον ρόλο της θορυβώδους, αλλά όχι αντάρτικης αντιπολίτευσης.

Θα μείνει στη μνήμη των Ρώσων κυρίως για την ειρωνική κριτική του, τα επιθετικά ξεσπάσματά του και τις απρόβλεπτες εμφανίσεις του: μια φορά είχε πετάξει ένα ποτήρι νερό σε μια δημόσια συζήτηση προσβάλλοντας τον αντίπαλό του, κάποια άλλη είχε έρθει στα χέρια στο ημικύκλιο με έναν βουλευτή…

Το τελευταίο του «επίτευγμα» ανάγεται στις 27 Δεκεμβρίου, όταν είχε προβλέψει ότι το 2022 “δεν θα είναι μια ειρηνική χρονιά, θα είναι η χρονιά όπου η Ρωσία θα ξαναγίνει μια δύναμη” λέγοντας “περιμένετε μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου”.

Τυχαία ή όχι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 τους φιλορώσους αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς, προτού διατάξει τα στρατεύματά του να εισέλθουν στην Ουκρανία τρεις ημέρες αργότερα.