Να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους των ευρωομολόγων του σε δολάρια που λήγουν το 2022 και το 2042, αναγκάστηκε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς μία ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει 649,2 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους του χρέους της.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ξένη τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει, απέρριψε την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει κουπόνια σε δολάρια και επίσης δεν διεκπεραίωσε την πληρωμή της ονομαστικής αξίας του ευρωομολόγου που λήγει το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ενημερώσει ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από τη Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά. Γεγονός που φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στην κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους κατόχους των ευρωομολόγων της του 2022 και του 2042 να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ρούβλια σε ξένα νομίσματα μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στους λογαριασμούς συναλλάγματος, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η ικανότητα της Ρωσίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχουν παγώσει σχεδόν το μισό από τα κρατικά αποθέματα της χώρας και περιόρισε την πρόσβαση της Μόσχας στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Η Ρωσία πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών