Δύο γιγάντια πόδια, ένα γόνατο, ένας δικέφαλος και ένα τεράστιο κεφάλι – οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν αυτά τα μαρμάρινα θραύσματα για να ανακατασκευάσουν τον Κολοσσό του Κωνσταντίνου, ένα πραγματικά τεράστιο άγαλμα του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη.

H ανακατασκευή ύψους 13 μέτρων  του περίφημου Κολοσσού του Κωνσταντίνου, ενός αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα του 4ου αιώνα, εκτίθεται στο Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης. H αναπαράσταση του καθιστού αγάλματος ύψους 13 μέτρων, με έναν χάλκινο μανδύα να είναι τυλιγμένος στον αριστερό ώμο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αποκαλύφθηκε δημοσίως την Τρίτη.

«Η εντύπωση που έχει κανείς μπροστά σε αυτό το γλυπτό του αυτοκράτορα είναι παρόμοια με αυτή που πρέπει να αισθάνονταν οι υπήκοοί του μπροστά του», δήλωσε ο ο Κλαούντιο Παρίζι Πρεσίτσε, κορυφαίο στέλεχος της Ρώμης για την πολιτιστική κληρονομιά.

Μόλις στα τέλη του 19ου αιών αναγνωρίστηκε πως πρόκειται για τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και μετέφερε την έδρα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη πριν από τον θάνατό του το 337 μ.Χ.

Τα εκμαγεία ρητίνης από δέκα τεράστια μαρμάρινα τμήματα του σώματος συναρμολογήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα πανύψηλο άγαλμα στον κήπο πίσω από το Μουσείο του Καπιτωλίου, που δείχνει τον Κωνσταντίνο με γυμνό κορμό να κρατά στο ένα του χέρι μια ράβδο και στο άλλο μια υδρόγειο σφαίρα.

Διαβάστε ακόμη: