Ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών με τουλάχιστον 20 πλούσια διακοσμημένους τάφους ανακαλύφθηκε κοντά στη βόρεια ακτογραμμή της Λωρίδας της Γάζας και είναι η πιο σημαντική τοπική ανακάλυψη εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας.

Η Λωρίδα της Γάζας, σημαντικό εμπορικό κέντρο για πολλούς πολιτισμούς από την εποχή των Αιγυπτίων και των Φιλισταίων που αναφέρονται στη Βίβλο, συνεχίζοντας με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις Σταυροφορίες, είναι μια χώρα πλούσια σε αρχαιότητες.

Τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν σε αυτό το έδαφος αποδεικνύουν ίχνη πολιορκίας υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς και εισβολή Μογγόλων.

Μέχρι στιγμής, στον νέο αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπιστεί 20 ρωμαϊκοί τάφοι και η ομάδα ερευνητών σχεδιάζει να σκάψει συνολικά 80 στην περίμετρο των 50 τετραγωνικών μέτρων του νεκροταφείου. Μόνο δύο από τους τάφους ανοίχτηκαν, ο ένας περιείχε οστά και ο άλλος πήλινα αγγεία.

Δεδομένου του σχήματος και των πλούσιων διακοσμήσεων, οι τάφοι πιθανότατα ανήκαν σε «υψηλά ιστάμενα άτομα» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ., δήλωσε ο Τζαμάλ Αμπού Ρίντα, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας.

Σε αντίθεση με τους μουσουλμανικούς τάφους που χρονολογούνται από μεταγενέστερες περιόδους και βλέπουν από βορρά προς νότο, οι ρωμαϊκοί τάφοι είναι κατασκευασμένοι στραμμένοι από ανατολή προς δύση, είπε ο αξιωματούχος.

«Έχουμε κάνει πολλές ανακαλύψεις μέχρι στιγμής, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη τα τελευταία 10 χρόνια», είπε ο Αμπού Ρίντα.

«Η πρόσβαση στην περιοχή είναι απαγορευμένη για τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό, έως ότου ο χώρος οργανωθεί και προετοιμαστεί κατάλληλα για τους επισκέπτες», ανέφερε το υπουργείο.

Η τοποθεσία, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας Γάλλων ειδικών, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα κατασκευαστών που έκαναν οικιστικές εργασίες σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Αίγυπτο. Οι εργάτες σταμάτησαν να σκάβουν όταν ξέθαψαν μεγάλες, παλιές πέτρες και κάλεσαν αρχαιολόγους.