Ήταν μια διαφορετική και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά η χθεσινή για τους Rolling Stones. Κατ’ αρχάς επειδή ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή μετά από πολλούς μήνες, καθώς η πανδημία τους ανάγκασε να αναβάλουν για πάνω από έναν χρόνο την προγραμματισμένη περιοδεία τους στις ΗΠΑ με τίτλο «No Filter». Κυρίως όμως γιατί, για πρώτη φορά, μετά από έξι ολόκληρες δεκαετίες, έπαιξαν χωρίς ένα από βασικά μέλη τους αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης μουσικής ιστορίας τους, τον Τσάρλι Γουότς, που έφυγε από τη ζωή, πριν έναν περίπου μήνα, σε ηλικία 80 ετών.

Stones_-_Watts_2

Ήταν λοιπόν δεδομένο για όλους πως αυτή η εναρκτήρια συναυλία της περιοδείας τους, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, θα ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο «απόντα», τον μουσικό που σημάδεψε ανεξίτηλα την θριαμβευτική διαδρομή τους και άφησε ένα τεράστιο κενό πίσω του φεύγοντας.

Το σόου ξεκίνησε με τη σκηνή άδεια και τον ήχο των ντραμς να παίζει όση ώρα προβάλλονταν στις γιγαντοοθόνες φωτογραφίες και βίντεο του Τσάρλι Γουότς από διάφορες στιγμές της ζωής και της καριέρας του. Ήταν το στιγμιότυπο που θα μείνει στην ιστορία ως ο επίσημος αποχαιρετισμός των Rolling Stones στην ήρεμη δύναμή τους, τον ευφυή μουσικό που ήξερε πάντα πώς να κρατά τις ισορροπίες.

«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες του Τσάρλι στη μεγάλη οθόνη» εξομολογήθηκε ο Μικ Τζάγκερ όταν έπιασε στα χέρια του στο μικρόφωνο κι ενώ δίπλα του βρίσκονταν, επίσης συγκινημένοι, ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Ρόνι Γουντ. «Πρέπει, ωστόσο, να πω στο σημείο αυτό πως αυτή είναι μια πολύ δύσκολη βραδιά για μάς καθώς είναι η πρώτη μας περιοδεία, μετά από 59 χρόνια, που ξεκινά χωρίς τον αγαπημένο μας Τσάρλι Γουότς. Και ο Τσάρλι λείπει σε όλους μας πολύ!» είπε με ο τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος και πρόσθεσε με νόημα: «Μάς λείπει σαν μέλος της μπάντας, μάς λείπει σαν φίλος, πάνω και κάτω από τη σκηνή, και έχουμε τόσες πολλές αναμνήσεις από τον Τσάρλι – και είμαι σίγουρος πως και κάποιοι από σάς που μάς έχετε δει να παίζουμε στο παρελθόν, έχουν επίσης αναμνήσεις από εκείνον». Για να καταλήξει λέγοντας: «Ελπίζω πως θα τον θυμάστε κι εσείς όπως κι εμείς, οπότε θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το σόου στον Τσάρλι».

Επειδή όμως το σύνθημα των Rolling Stones ήταν πάντα και παραμένει το «don’t stop rock n’ roll», τη συγκίνηση διαδέχτηκε, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, η ενέργεια και η ένταση και ο χορός και τα τραγούδια. Ο αειθαλής Μικ Τζάγκερ, παρά τα 78 του χρόνια, τα έδωσε όλα πάνω στη σκηνή αποδεικνύοντας ότι το πάθος του για τη μουσική και τη σκηνή παραμένει άσβεστο. Ίσως τώρα, που βλέπει το τέλος αυτού του ταξιδιού να έρχεται όλο και πιο κοντά, να το απολαμβάνει ακόμη πιο πολύ και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για ρουφήξει μέχρι και την τελευταία του σταγόνα.