Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε τα ξημερώματα, την πρόκριση για τον 2ο γύρο του Roland Garros, επικρατώντας του Λορέντζο Μουσέτι με 5-7, 4-6, 6-2, 6-3, 6-1, κάνοντας μια σπουδαία ανατροπή.

Ο Έλληνας πρωταθλητής παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, με 2-0 σετ, δεν πτοήθηκε, διατήρησε την ψυχραιμία του και δούλεψε σκληρά για να φτάσει σ’ αυτή την ανατροπή, δίνοντας παράλληλα ένα σκληρό μάθημα στον Μουσέτι, που για 2η διαδοχική χρονιά ολοκλήρωσε μ’ αυτόν τον τρόπο το τουρνουά του στο Παρίσι.

Θυμίζουμε πως στο περσινό Roland Garros o νεαρός Ιταλός είχε προηγηθεί με 2-0 σετ στον 4ο γύρο του Νόβακ Τζόκοβιτς και τελικά έχασε από τον Σέρβο, που αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Παρίσι μια εβδομάδα αργότερα.

Το ματς

Θύμισε αρκετά εκείνο το παιχνίδι και η αναμέτρηση, με τον Μουσέτι να παίζει πολύ καλό τένις στα πρώτα δυο σετ, ενώ ο Στέφανος ήταν εκτός εαυτού, ειδικά σε ένα διάστημα από τα μέσα του 1ου μέχρι τα μέσα του 2ου σετ, στο οποίο έχασε 7 games στη σειρά!

Πιο συγκεκριμένα, ο Στέφανος έδειχνε να ελέγχει αρχικά το 1ο σετ, αφού έκανε νωρίς ένα break και προηγήθηκε με 1-4, ενώ στο 6ο game είχε διπλή ευκαιρία για το 5-1 που θα καθόριζε λίγο πολύ το σετ.

Ο Μουσέτι επέστρεψε από το 1-4, 15-40, μείωσε σε 3-4 αφού έσωσε και 2 game points του Στέφανου για το 5-2 και στο 8ο game κράτησε το σερβίς του για το 4-4, αφού έσβησε 3 ακόμα break points του Έλληνα πρωταθλητή!

Ο Στεφ προηγήθηκε με 5-4 κρατώντας το σερβίς του στη συνέχεια, αλλά ο 20χρονος Ιταλός έκανε νέο break στο 11ο game και πέρασε μπροστά με 6-5, για να ολοκληρώσει τη μεγάλη ανατροπή του σετ στο σερβίς του, κάνοντας το 7-5.

Στη συνέχεια ο Μουσέτι αξιοποίησε ένα πολύ κακό διάστημα του Τσιτσιπά, για να κερδίσει τα πρώτα 4 games του 2ου σετ. Είχε μάλιστα ένα break point για το 5-0, με τον Στεφ να δείχνει σημάδια ζωής σε εκείνο το σημείο, κρατώντας το σερβίς του για το 4-1 και μειώνοντας μέχρι και σε 4-3.

Δεν κατάφερε παρόλα αυτά να μείνει στο σετ ο Έλληνας τενίστας, με τον Μουσέτι να διατηρεί τον έλεγχο και να κρατάει τα δυο επόμενα service games του, για να το κερδίσει με 6-4 και να φτάσει σ’ αυτό το μεγάλο προβάδισμα του 2-0 σετ.

Το παιχνίδι ωστόσο δεν άργησε να αλλάξει, με τον Στέφανο να έχει αλλάξει ήδη τη δυναμική του στο δεύτερο μισό του 2ου σετ και να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, κάνοντας ένα ακόμα break νωρίς στο 3ο σετ, για το 3-0. Δεν κινδύνεψε καθόλου ο Έλληνας πρωταθλητής, που έκλεισε γρήγορα και με νέο break το σετ για το 6-2.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Στεφ “έσπασε” το σερβίς του Μουσέτι στο ξεκίνημα και στο 4ο σετ για το 2-0, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε από το 15-40 και κράτησε το σερβίς του για το 3-0.

Ο Ιταλός αντιστάθηκε προσωρινά και μείωσε με ένα break σε 3-2, αλλά ο Τσιτσιπάς ανέκτησε και πάλι το πάνω χέρι με νέο break και “ξέφυγε” με 5-2, για να κλείσει το σετ αυτό με ένα love service game για το 6-3.

Ούτε στο αποφασιστικό σετ κινδύνεψε ο Στεφ, που έκανε ξανά άμεσα το break για το 2-0 και στο 5ο game έκανε νέο break για το 4-1, μηδενίζοντας ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες είχε ο Ιταλός.

Είχε διπλό match point στο 6ο game o Έλληνας πρωταθλητής για το 6-1, ο Μουσέτι ωστόσο κράτησε το σερβίς του από το 1-5, 15-40 και μείωσε σε 2-5. Τελικά, στην 3η ευκαιρία του και μετά από ένα ακόμα love service game, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή, έπειτα από 3 ώρες και 34 λεπτά αγώνα και μισή ώρα περίπου μετά τα μεσάνυκτα στο Παρίσι.

Για 3η φορά στην καριέρα του επέστρεψε από το 0-2 σετ για να πάρει τη νίκη σε έναν αγώνα Grand Slam ο Στέφανος, που είχε κάνει το ίδιο απέναντι στον Jaume Munar στο Roland Garros του 2020 επίσης στον 1ο γύρο, καθώς και απέναντι στον Ραφαέλ Ναδάλ στα προημιτελικά του Australian Open το 2021.

O Τσιτσιπάς έφτασε τις 32 νίκες στη φετινή σεζόν, έχοντας περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη και θα παίξει την Πέμπτη για τον 2ο γύρο κόντρα στον Τσέχο Ζντένεκ Κόλαρ, που ξεκίνησε από τα προκριματικά την πορεία του στο Παρίσι και λίγο πριν κέρδισε τον Λούκας Πουίγ με 6-3, 4-6, 7-5, 6-4.