«Άδειασε η κλεψύδρα» για τους servicers και τα funds, αφού τέλος Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν οι πρώτοι για να θέσουν σε λειτουργία τις πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών, διεκδικώντας την επαναδειοδότησή τους και τα δεύτερα για να υποβάλλουν τα σχόλιά τους για τον Φορέα Ακινήτων, αποκαλύπτοντας έτσι, τις προθέσεις τους για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ήτοι τις δεσμευτικές προσφορές.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις εταιρείες διαχείρισης, εκείνες που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις, οι οποίες προβλέπονται στον νέο Νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών, θα βρεθούν ήδη από την 1η Απριλίου αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 500.000 ευρώ ή και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ώρα πριν λήξει το «τελεσίγραφο» τέσσερις servicers είχαν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδειά τους, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως από τους υπόλοιπους 19 που υπέβαλαν τελικά τον σχετικό φάκελο δεν θα λάβουν όλοι το «πράσινο φως».
Κι αυτό γιατί, μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι που δεν διαχειρίζονται κανένα χαρτοφυλάκιο και άρα, εκ του Νόμου δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στην επίμαχη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες πλατφόρμες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλουν οι δανειολήπτες, με αναλυτική καταγραφή για κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο, αλλά και ενημέρωση για την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.
Η πρόσβαση των δανειοληπτών θα πραγματοποιείται επιγραμμικά (online) μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χορηγούνται από τους servicers μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη, ενώ το σύστημα θα πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία εταιρεία διαχείρισης δεν υπέβαλε αίτηση για τη λήψη άδειας αναχρηματοδότησης, δυνατότητα που τους παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο υπό τον όρο να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και ο Άνθιμος Θωμόπουλος που μετά την εξαγορά της Pillarstone φέρεται να έχει αιτηθεί την εκ νέου αδειοδότησή της, δεν προέβη στην επέκταση της άδειας, μεταθέτοντας για αργότερα τις σχετικές αποφάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο έμπειρος πρώην τραπεζίτης βολιδοσκοπούσε την είσοδο στην αγορά πιστώσεων, το ενδιαφέρον για την οποία χαρακτηρίζεται ως θερμό, αν και… προφορικό, αφού η ΤτΕ δεν έχει δεχθεί καμία τέτοια αίτηση.
Διαβάστε ακόμη:
- Χάιντι Κλουμ: Ανάρτησε γυμνή φωτογραφία της στο Instagram
- Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός – Οι αυξήσεις στα επιδόματα
- «Πράσινο φως» SSM στις Ελληνικές τράπεζες για την διανομή μερίσματος
- Τι μάθαμε από την πρόταση δυσπιστίας: Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη μόνο με τον κακό εαυτό της