Οι σερβιτόροι και οι άνθρωποι που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο είναι πιθανότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ και αυτοματοποιημένα συστήματα στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της απασχόλησης.

Η μελέτη στη Βρετανία, που χρηματοδοτήθηκε από εμπόρους και προμηθευτές ηλεκτρικών συσκευών ElectricalDirect, διαπίστωσε ότι ενώ οι χειροκίνητες και επαναλαμβανόμενες εργασίες ήταν εύκολο να αντικατασταθούν με ρομπότ, οι γιατροί και οι δάσκαλοι ήταν ασφαλείς «προς το παρόν».

Τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές και θα κατακτήσουν την ανθρωπότητα;

Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι σερβιτόροι, οι άνθρωποι που γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων, οι βοηθοί στο λιανικό εμπόριο, το προσωπικό των μπαρ και οι αγρότες. Από την άλλη πλευρά, πιο ασφαλείς είναι οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι οδοντίατροι, οι ψυχολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές.

Ο Βρετανικός Βορράς διατρέχει κίνδυνο

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, σύμφωνα με την Daily Mail, μια προφανή γεωγραφική τάση, με τον βρετανικό Βορρά, ιδιαίτερα τις πόλεις Γουίγκαν, Ντόνκαστερ και Σάντερλαντ, να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ρομπότ.

Τα πράγματα στον Νότο είναι πολύ καλύτερα, με το Λονδίνο, το Γουότφορντ και την Οξφόρδη να διατρέχουν τον λιγότερο κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας λόγω του μαζικού αυτοματισμού καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική βελτιώνονται.

Αναλύοντας 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από όλη τη Μεγάλη Βρετανία, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι ρόλοι με επαναλαμβανόμενες και εργασίες ρουτίνας, θα είναι οι πρώτοι στη σειρά αυτοματισμού, με κάποιους κλάδους, όπως η κατασκευή, να ξεκινούν αυτήν τη διαδικασία πριν από δεκαετίες. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεπερνώντας το «πρόβλημα» της εξάρτησης από την ανθρώπινη γνώση | Νόστιμον ήμαρ

Οι σερβιτόροι βρίσκονται στην πρώτη θέση με πιθανότητα 72,81% να αντικατασταθούν από ρομπότ τα επόμενα χρόνια, μια διαδικασία που πιθανόν να επιταχυνθεί από την κρίση προσλήψεων.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον τομέα της φιλοξενίας αντιπροσωπεύουν το 43% του εθνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, με πολλούς υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους να μετακινούνται στο λιανικό εμπόριο και άλλοι να επιστρέφουν στις πατρίδες τους στην Ευρώπη.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός μενού οθόνης αφής, άμεσης ανέπαφης πληρωμής και αυτοεξυπηρέτησης θα σήμαινε ότι πολλοί ρόλοι ενός προσωπικού, δεν πρόκειται να είναι απαραίτητοι στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έρχονται στη δεύτερη θέση, αντιμετωπίζοντας πιθανότητα 71,7% της αυτόματης αντικατάστασης, ενώ οι βοηθοί λιανικής πώλησης καταστημάτων αντιμετωπίζουν πιθανότητα 70,69% να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένες εναλλακτικές λύσεις.

Αγροτική εργασία

Η αγροτική εργασία έχει 69,05% πιθανότητα να αυτοματοποιηθεί, και όπως η φιλοξενία, πρόκειται για μια βιομηχανία που αγωνίζεται να προσλάβει προσωπικό. Η τοποθέτηση σπόρων, η καλλιέργεια της γης και η συγκομιδή των καλλιεργειών είναι μια από τις παλαιότερες εργασίες. Πολύ πριν από την ύπαρξη πολλών θέσεων εργασίας, οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τα δικά τους τρόφιμα και φρόντιζαν τα ζώα. Αλλά σύντομα όλη αυτή η χειρωνακτική εργασία θα μπορούσε να γίνει με μηχανήματα, που κατά 69,05% είναι πιθανό να αναλάβουν τη δουλειά ενός αγρότη.

Επαγγελματίες στην εκπαίδευση τελευταίοι στην λίστα

Οι εργάτες οικοδομών έχουν μόλις 25% πιθανότητες αυτοματοποίησης τις επόμενες δεκαετίες. Όσοι εργάζονται ως ιατροί είναι λιγότερο πιθανό να αντικατασταθούν, με μόνο 18,11% πιθανότητες να πάρουν τη δουλειά τους ρομπότ.

Σοβαρή απειλή η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ για τις θέσεις εργασίας

Αυτό οφείλεται στην έντονη εκπαίδευση που απαιτείται, παράλληλα με την ποικιλία της καθημερινότητας που απαιτεί ο ρόλος τους, καθιστώντας δύσκολη την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι επαγγελματίες στα πανεπιστήμια και οι επαγγελματίες ανώτερης εκπαίδευσης. Είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν οι ρόλοι στον τομέα της εκπαίδευσης καθώς οι μαθητές χρειάζονται εξατομικευμένη βοήθεια στις σπουδές τους.