Ο κακός χαμός έχει προκληθεί με το video game «Robloχ». Ο λόγος;  Οι εικόνες σεξ που προβάλλει…Ένας γυμνός άνδρας φοράει στο λαιμό ένα κολάρο σκύλου και χειραγωγείται από μία γυναίκα η οποία φοράει ερωτική στολή. Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα από ένα μπαρ. Ένα ζευγάρι κάνει σεξ σε ανοιχτό χώρο και δίπλα τους έχουν μαζευτεί διάφορα άτομα συζητώντας για όσα βλέπουν μπροστά τους. Οι συγκεκριμένες εικόνες εκτυλίσσονται σε ένα παιχνίδι όπου έχουν πρόσβαση εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Tι είναι το Roblox


Πρόκειται για μια πλατφόρμα ενός online παιχνιδιού το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια αλλά και να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων παιχνιδιών που δημιουργούνται από άλλους χρήστες. Προμοτάρεται ως «πλατφόρμα φαντασίας», όπου μέσα υπάρχουν ακατάλληλες σκηνές για ανηλίκους. Πλέον το Roblox είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας στο Bloomberg τα 2/3 όλων των παιδιών στις ΗΠΑ, – 9 έως 12 ετών – είχε συνδεθεί τουλάχιστον μία φορά στο συγκεκριμένο online παιχνίδι. Την ίδια ώρα τα παιχνίδια για σεξ αναφέρονται ως «Condos». Πρόκειται για χώρους που έχουν δημιουργηθεί από τους χρήστες όπου μιλούν για σεξ ενώ οι avatar χαρακτήρες τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ. Σημειώνεται πως στα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν μπαίνουν κανόνες και ως εκ τούτου μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και παιδιά δημοτικού.  

Εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στο BBC τόνισε πως  «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες». Τα παιχνίδια Condo βρίσκονται συνήθως στον αέρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα – συχνά λιγότερο από μία ώρα – προτού ανακαλυφθούν και καταργηθούν. Από την πλευρά της η Roblox δηλώνει ότι προσπαθεί διαρκώς να διαγράφει τέτοιου είδους δημιουργίες χρησιμοποιώντας τόσο χειροκίνητα όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα.

H παρουσία των παιδιών σε μία τέτοια πλατφόρμα θεωρείται ριψοκίνδυνη

«Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης ανθρώπου και μηχανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία των παιδιών σε μία τέτοια πλατφόρμα θεωρείται ριψοκίνδυνη, το ίδιο επικίνδυνη είναι και η επικοινωνία που μπορεί να έχει ένας ενήλικος με έναν ανήλικο. Και αυτό διότι μέρος του παιχνιδιού διαθέτει ένα  instant messenger όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους – και με όλους τους άλλους που παίζουν το παιχνίδι. Σύμφωνα με την εταιρεία είχαν δημιουργηθεί εργαλεία «γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά και σε ποιες εμπειρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση». Ακόμη η Roblox τόνισε στο BBC ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Όμως  στην έρευνα του BBC βρέθηκε ακατάλληλη σεξουαλική γλώσσα και σε νόμιμα παιχνίδια.

«Έχετε την ανωνυμία και έχετε το προνόμιο της απελευθέρωσης. Αυτή η πλατφόρμα σας παρέχει μια παιδική χαρά για να κάνετε ό,τι θέλετε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δρ Liraz Margalit. Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους – όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, να παρακολουθούν συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί.
Σημειώνεται πως εταιρείες όπως για παράδειγμα η Microsoft, η Meta και η Roblox βρίσκονται στην κούρσα για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό μετασύμπαν». Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν αδυναμία κυρίως στη θέσπιση κανόνων για να απαγορεύσουν κάθε είδους παρανομία και διαστροφή.